Još jedan slučaj nepravednog smanjenja rodiljne potpore: ‘Državni aparat ruga se obiteljima s više djece’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Povodom članka kojeg smo objavili na portalu o smanjenju rodiljne potpore majci šestero djece iz Zaprešića sa 6000 na 2300 kuna, javio se bračni par iz Zagreba s identičnim problemom u kojem su se našli zbog diskriminatornog administrativnog tumačenja Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji bi trebao pružiti potporu i sigurnost obiteljima.

> Majci 6-ero djece smanjena rodiljna naknada bez ikakvog upozorenja: ‘Država obiteljima ne daje sigurnost’

> Obitelji 3plus o smanjenju rodiljne naknade majci 6-ero djece: ‘Nemamo se kome obratiti za rješavanje birokratskih zavrzlamama’

Ono što je važno naglasiti – kako u Zaprešiću, tako i u zagrebačkom slučaju – službenici HZZO-a (u ovom slučaju iz Jukićeve) nisu objasnili i informirali obitelj kako prekid korištenja dopusta po jednoj osnovi i početak korištenja po drugoj znači automatski poništenje uzimanja u obzir osnovice zadnjih isplaćenih plaća u svrhu izračuna rodiljne i kasnije roditeljske naknade.

“Da nas je netko upozorio da takvo preskakanje ima za posljedicu spomenuto poništenje nastavili bi korištenje potpore za jedno dijete od početka do kraja i supruga bi imala punu plaću tijekom rodiljnog dopusta. Dakle, majka brojne djece u Zagrebu treba dati otkaz da bi joj bilo egzistencijalno bolje?”, ističe otac (identitet poznat redakciji) koji je također podnio žalbu nadležnom HZZO-u, no na njihov odgovor još uvijek čekaju.

Kao i u prvom slučaju, smanjenje potpore za njihovu višečlanu obitelj nanosi poseban udarac na kućni budžet, školovanje djece i njihove izvannastavne aktivnosti te mogućnost otplate kredita.

Podsjetimo, zbog nejasnoća u Zakonu i razočaranjem izostankom brige za obitelji s više djece, javila nam se majka šestero djece iz Zaprešića kojoj je smanjena rodiljna naknada – bez da je o tome pravodobno obaviještena ili informirana od strane službenice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je nadležan za provedbu rodiljnih i roditeljskih potpora. Supružnici, oboje visokoobrazovani, žalili su se Zavodu na činjenicu kako se korištenje roditeljskog dopusta odjednom tretira kao “prekid radnog kontinuiteta” zbog čega je majci s prebivalištem u Zaprešiću, naknada smanjena sa 6.000 na minimalnih 2.300 kuna, ali njihov je odgovor također bio negativan.

Nakon što je slučaj dospio u javnost, o čemu je prvi izvijestio Narod.hr i objave odgovora nadležnih institucija, javio nam se bračni par iz Zagreba. Njihov slučaj donosimo u nastavku:

“Supruga je trenutno zaposlena na neodređeno, ali uskoro planira raskid Ugovora o radu zbog početka korištenja potpora za majku odgojiteljicu Grada Zagreba. Razlog je taj što joj se rodiljna potpora isplaćuje u značajno manjem iznosu od onog na koji smo računali. Dakle, krajem prosinca 2020. godine smo dobili 6. dijete. Prije nego je supruga krenula koristiti rodiljni dopust 45 dana prije poroda, bila je u korištenju ostatka roditeljskog dopusta za 3. dijete te je zatim bez prekida započela korištenje spomenutog rodiljnog dopusta. Uvijek smo na prijave i odjave prije korona mjera išli osobno u HZZO i nikada nam nitko nije spomenuo da prekid korištenja dopusta po jednoj osnovi i početak korištenja po drugoj znači automatski poništenje uzimanja u obzir osnovice zadnjih isplaćenih plaća u svrhu izračuna rodiljne i kasnije roditeljske naknade. Vodili smo se logikom da je bolje prvo iskoristiti roditeljske potpore za stariju djecu pa dalje prema mlađima. Da nas je netko upozorio da takvo preskakanje ima za posljedicu spomenuto poništenje nastavili bi korištenje potpore za jedno dijete od početka do kraja i supruga bi imala punu plaću tijekom rodiljnog dopusta.

Osim svakom od roditelja, svako dijete više bi trebalo biti dragocjeno i državi koja bi mogla (i trebala) kroz svoje institucije imati više senzibiliteta i u dobroj vjeri na određeni način pratiti i savjetovati roditelje ukazujući na sve mogućnosti za koje imaju pravo znati i koje bi im olakšale život. Nije stvar u tome da službenik koji prima jednu majku u HZZO zbog reguliranja njenog statusa treba biti “vidovit” i znati njena buduća druga, treća ili peta stanja da bi je mogao ispravno savjetovati, već bi je trebao informirati o tome što potez koji kani učiniti implicira u budućnosti. HZZO ne smije biti poput osiguravateljske kuće koja nastoji ostaviti što više za sebe, već naprotiv, usmjeriti sredstva tamo gdje su primarno najpotrebnija, u osnovnu ćeliju društva – obitelj.

Nakon što je u siječnju supruga dobila rodiljnu naknadu značajno manju od one koju je očekivala (očekivali smo dakle prosjek zadnjih isplata plaće od poslodavca) zatražila je od HZZO u Jukićevoj ulici Rješenje o načinu izračuna naknade. Još ga nismo zaprimili. Žalosno je, ali istinito da je državna potpora zaposlenoj majci šestero djece lošiji financijski izbor od onog koji daje Grad Zagreb u vidu potpora za (nezaposlenog) roditelja odgajatelja. Dakle, majka brojne djece u Zagrebu treba dati otkaz da bi joj bilo egzistencijalno bolje? Potporu za roditelja odgajatelja nije moguće primati istovremeno s rodiljnom potporom za dijete za koje se traži potpora, ali se može primati paralelno s roditeljskom naknadom koje razdoblje započinje istekom 6. mjeseca starosti djeteta.

Kao prvo, želimo napomenuti da niti u početcima našeg bračnog života s nula djece kao niti u razdoblju do sada sa šest mališana, faktor odluke o prihvaćanju djece niti u najmanjoj mjeri nije bila državna pomoć, ali je uvijek naravno dobrodošla i ne smatramo je nikakvim luksuzom. Kao obitelj s više djece od države nemamo nikakve pogodnosti niti povlastice osim poreznih olakšica na plaću koju primam kao zaposleni tata. Kod poreznih olakšica važno je napomenuti jednu grubu realnost i blago rečeno jedno ruganje državnog aparata prema obitelji s brojnom djecom. Koeficijent porezne olakšice istina raste s povećanjem broja djece, ali realno roditelju s nekom prosječnom pa čak i nešto višom plaćom od prosjeka ta olakšica biva “potrošena” već s dvoje ili troje djece. Porezne olakšice za četvrto, peto i svako daljnje dijete su u pravilu besmislene i svojevrsno “mazanje očiju” ministra financija g. Marića jer vrlo rijetko tko ima toliko veliku bruto plaću kojom bi iskoristio te olakšice i na kraju primio veći neto iz bruta. Nama bi npr. sada dobro došla porezna olakšica za kombi putničko vozilo da se možemo svi zajedno voziti. Takvo vozilo niti rabljeno nije jeftino. Želim se osvrnuti na tzv. demografsku mjeru ministarstva koje uključuje i demografiju, a to je famozna kartica Mudrica. To je jedna najobičnija baza pružatelja različitih usluga razine više-manje poznatih internetskih portala, a koji nude kupone za usluge po povoljnijim cijenama. To u suštini nije nikakva demografska mjera i ulaganje sredstava iz državnog proračuna već gubljenje vremena državnih službenika.”, naveo je otac.

Zbog svega, njegova se supruga, iako zaposlena, odlučila na mjeru roditelj odgojitelj koju mogu koristiti građani Zagreba, no nažalost ne i diljem Hrvatske.

“Od mjere roditelj – odgajatelj očekujem samo da potraje i da se što prije preslika na državnu razinu. Mnogi u demografiji daleko stručniji od mene su detaljno obrazložili da ta i slične mjere nisu bacanje novca u šuplju vreću već pružanje nekih mogućnosti koje su na razini iznad same egzistencijalne brige, bolje školovanje i na kraju njihov veći društveni i financijski doprinos opstojnosti nacije. Nebriga države me neće istjerati iz moje zemlje, neka po tom pitanju budu u miru. Ako ih je za to uopće briga.”

Administrativno tumačenje protivno interesima demografske politike i obitelji

Zbog slučaja iz Zaprešića pojašnjenje smo zatražili i od Direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te nadležnog ureda u Zaprešiću. Negirali su eventualni propust službenika pozivajući se na Zakon i administrativna tumačenja, no nisu odgovorili na pitanje jesu li takva tumačenja u duhu zakona koji bi trebao majkama dati sigurnost i pružiti potporu demografiji i obiteljima s više djece.

> Kako Direkcija HZZO-a objašnjava zašto su smanjili naknadu majci 6-ero djece sa 6000 na minimalnih 2300?

> Pročitajte bezobrazni odgovor HZZO-a o majci 6-ero djece kojoj su smanjili rodiljnu naknadu bez ikakvog upozorenja

Na slučaj je reagirala i udruga Obitelji 3plus te upozorila na nedovoljno hrabre mjere obiteljske i demografske politike koje bi izravno, nedvosmisleno i konkretno trebale doprinijeti rješavanju najvažnijeg problema Republike Hrvatske, a to je izumiranje hrvatskog naroda.

“Da je zakon dovoljno jasan, onda se ne bi događale ovakve situacije, a ovo vrlo vjerojatno niti jedini takav ili sličan slučaj. Udruga Obitelji 3plus u više je navrata ukazivala i na to da se roditelji nemaju kome obratiti za rješavanje svojih problema, posebno kada se susreću s raznim birokratskim zavrzlamama. Ovakav postupak samo nažalost može potvrditi da su demografske mjere u Hrvatskoj i dalje u velikoj mjeri stvar predizbornih obećanja i reklame, a ne stvarne mjere koje mogu doprinijeti demografskom oporavku naše zemlje. Upravo zato smatramo da Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, OBITELJI i socijalne politike treba hitno pronaći načina da se ovakve i slične situacije i problemi promptno rješavaju.”, istaknuo je u intervjuu za Narod.hr Ivan Malbašić, predsjednik udruge ‘Obitelji 3plus’.

Zašto je obitelj kao „temeljna jedinica društva“ na marginama?

Predsjednik udruge Obitelj 3plus naveo nam je u razgovoru kako se o demografskim  mjerama najviše priča pred izbore, dok službene statistike Eurostata pokazuju kako je Hrvatska ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obitelji, a istovremeno smo pri vrhu zabrinjavajućeg trenda depopulacije europskih zemalja.

Više ne postoji Ministarstvo demografije, već je sve objedinjeno i u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a nadležni zavodi i institucije tumače administrativne nejasnoće protivno demografskom razvoju i obitelji.

Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku u HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” 5. ožujka  upozorio je na pad broja stanovnika te naveo i kako je ulaskom Hrvatske u EU zabilježeno veliko iseljavanje ljudi.

“Brojke pokazuju koliko nam stari nacija i Hrvatska je među 10 najstarijih nacija na svijetu, što je porazno. Iz godine u godinu imamo pad broja stanovnika.”, kazao je Plesac.

Vlada se hvali sustavnim izdvajanjima za demografiju i obitelj, a istodobno ne pokazuje sluh za probleme s kojima se brojni roditelji susreću, uključujući bračne parove iz Zagreba i Zaprešića s početka priče. Koja je svrha Zakona kojim se – umjesto da olakša potpore i poboljša životni standard obitelji – obeshrabruju roditelji i to u zemlji koja ima poražavajuće malen broj rođenih?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr