Foto: fah

Organizacija Zagreb Pride izvijestila je u petak kako im je uskraćena financijska potpora Ministarstva kulture za 16. Povorku ponosa i kulturne sadržaje u “Mjesecu ponosa”, što smatraju “posljedicom ideološkog kadroviranja bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića po kulturnim vijećima”.

Zanimljivo je da ponovno prozivaju bivšeg ministra Hasanbegovića, ali ne i sadašnju ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek., a upravo je u vrijeme mandata Zlatka Hasanbegovića Zagreb Pride dobio 20 tisuća kuna za “Tjedan ponosa”. Godinu prije, 2015. za vrijeme Vlade Zorana Milanovića dobili su 8 tisuća kuna.

Ministarstvo kulture ukinulo potporu Documenti, pročitajte kako su prošli oni koji su tražili Hasanbegovićevu ostavku!

“To je prvi put otkako Zagreb Pride prijavljuje dogaðaj od javnog interesa u kulturi, Povorku ponosa i kulturne sadržaje koji joj prethode, da nam naš dugogodišnji oslonac i podržavatelj, Ministarstvo kulture, uskraćuje podršku,“ te podsjećaju kako je do sada Ministarstvo kulture Povorku i Tjedan ponosa godinama podupirao “simboličkom podrškom izmeðu 10 i 20 tisuća kuna, što je ujedno trećina ukupnog proračuna za Povorku i Tjedan ponosa, dok ostatak dohotka čine Grad Zagreb i donacije graðana i graðanki”.

Svoje izlaganje i predstavljanje programa za Pride 2017. nastavili su riječima kako je “iz aviona vidljivo da je uskrata ove simboličke potpore Ministarstva kulture politički pritisak na Zagreb Pride koji je prošle godine otvoreno i neustrašivo kritizirao i osuðivao poteze sada bivšeg ministra kulture”.

Ocijenili su kako se iz rezultata natječaja vidi i da niti jedan drugi jedan LGBT sadržaj od javnog interesa za LGBTIQ zajednicu takoðer nije dobio poticaje Ministarstva kulture, “što pokazuje pokušaj bivšeg ministra kulture da se nas LGBTIQ osobe treba maknuti iz javnosti i učiniti nas nevidljivima”.

Pogledom na sredstva koja su dobile LGBT udruge u vrijeme Hasanbegovićeva mandata, jasno je da takve tvrdnje nisu točne. Primjerice LGBT udruga Domina dobila je za svoje projekte ukupno 202 tisuće kuna, od toga 80 tisuća kuna za Queer Zagreb. Društvo za promicanje queer kulture kroz sport i rekreaciju – QSS dobilo je 7 tisuća kuna.

Inače, LGBT udruga Domino, u siječnju je reagirala priopćenjem na izbor novog ministra kulture dr. sc. Zlatka Hasanbegovića. Za vrijeme bivše Vlade, u protekle četiri godine, od Ministarstva kulture udruga Domino dobila je više od 2 milijuna kuna.

Upiru prstom u bivšeg ministra Hasanbegovića, koji ne samo da im nije uskratio, nego je i povećao sredstva za organizaciju Zagreb Pridea.

Podsjećamo kako su 2015. godine u promotivnom spotu za „gej prajd“ nabrojali nekoliko tada aktualnih događa koje su nazvali teškom prijetnjom i nazvali fašizmom. Jedna od tih fašističkih pojava za njih je bila i molitvena inicijativa “40 dana za život”.

(VIDEO) Uvredljivi promotivni spot ‘gej prajda’ – molitvenu inicijativu proglasili fašističkom

U tom promotivnom spotu ne vide ništa sporno, ali zato pravomoćnu presudu izjednačavaju s homofobijom. Naime, 2015 godine Županijski sud u Osijeku je tada donio presudu kojom Zagreb Pride mora isplatiti novinarski Karolini Vidović Krišto 30 tisuća kuna zbog vrijeđanja i proglašavanja homofobom godine, što su iz Zagreb Pridea okarakterizirali kao ograničavanje slobode govora u Hrvatskoj.

Udruga Zagreb Pride Karolini Vidović Krišto mora platiti oko 40.000 kuna zbog teksta o izborima za ‘Homofoba i Homofrenda 2013. godine’

Hrvatsko novinarsko društvo i Zagreb Pride pravomoćnu presudu izjednačili s homofobijom

Izvor: narod.hr/hina