Kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić dobivao od HAVC-a tisuće kuna

Foto: Snimka zaslona

“Tijekom 2000-ih, i u Hrvatskoj i u Srbiji načinjen je niz ključnih filmova koji su obama društvima otvorili oči za vlastiti ratni smrad. Bi li se Tadić i Vučić ikad našli u Potočarima da nije bilo “Škorpiona – ratnog dnevnika” Lazara Stojanovića? Pamtite li “Loru – svjedočanstva” i “Paviljon 21” u produkciji Factuma? Bilo je to vrijeme kad se podrazumijevalo da se u Hrvatskoj snimaju filmovi o hrvatskom sranju koje plaćaju Hrvati, a u Srbiji o srpskom sranju koje plaćaju Srbi. Petnaestak godina kasnije, došli smo do društvenog ozračja u kojem se to formalno smatra izdajom, a takva “ružnoća i destrukcija” proskribira u ime “korisnika”. Za takvo društveno ozračje postoji naziv, a taj naziv naši konzervativci inače jako vole. To se zove totalitarizam. S crnom kapom na splitskoj Rivi, ili bez nje, nebitno”, napisao je Jurica Pavičić u Jutarnjem listu braneći Hrvoja Hribara i HAVC za antihrvatski pamflet “15 minuta – masakr u Dvoru” koji je zahvaljujući HAVC-u dobio 250.000 kuna hrvatskih poreznih obveznika.

> Kao što su upozoravale braniteljske udruge: Nepovoljno mišljenje revizije o poslovanju HAVC-a

No, to je samo jedan od niza tekstova kojim je kolumnist Jutarnjeg lista i autor komercijalne tv-serije gorljivo branio HAVC i uz SDP-ove parapolitičke organizacije redovito napadao Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministra kulture.

> Željka Markić: ‘Što mi danas imaju poručiti Jelena Lovrić, Jurica Pavičić i Boris Vlašić?’

Stao je u obranu i 2012. kada su se pojavile prve ozbiljne optužbe za rasipnost i korupciju, a cijeli Upravni odbor HAVC-a tada je upozoravao Ministarstvo kulture da ih zovu na obavijesne razgovore u policiju glede gospodarskog kriminala. Tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na to nije reagirala i kompletan Upravni odbor na čelu s Enesom Midžićem dao je ostavku.

> Iza zavjese: Kuljiš i Jurčević o korupcijskim aferama – HAVC, Croatia Airlines, privatizacija

“Suprotno Pavičiću, koji je u članku o kojemu je riječ izverglao neobično velik broj visokoparno formuliranih bedastoća, neistina i promašenih ocjena, rekao bih da razdoblje Hribareva upravljanja HAVC-om, bez obzira na fabulozni uspjeh nastupa u popratnoj priredbi Venecijanskog festivala, neće ući u povijest kao Periklovo zlatno doba hrvatske kinematografije”, ocijenio je Pavičićevu i Hribarovu ulogu novinar Denis Kuljiš koji je nedavno izgubio prvostupanjski sudski spor jer je u novinama napisao da se u Ministarstvu kulture vode različite istrage u vezi s nepravilnostima u djelovanju HAVC-a.

> Pater Ike Mandurić: Po čemu se razlikuju Jurica Pavičić i Miro Barešić

Hrvoje Hribar uz pomoć predsjednice Audiovizualnog vijeća Vere Robić Škarice dodijelio je višemilijunska sredstva Hrvatskom filmskom savezu kojemu je Vera Robić Škarica predsjednica, a onda se preko tog saveza novac dijelio i odabranim novinarima.

Jurica Pavičić dobio je tako 2011. godine od Hrvatskog filmskog saveza 15.000 kuna za “Stilske tendencije u postjugoslavenskom filmu”, a u 2016. godini još 10.000 kuna za” Klasike hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja”, da bi mu Hrvatski filmski savez izdao knjigu. Kolumnist Jutarnjeg lista dobio je od Hribara i 90.000 kuna u ime razvoja komercijalnog televizijskog projekta “Patrola na cesti”. Serija je naručena i plaćena ponovno našim novcem od HRT-a, a potom je istu tu seriju kupio HRT.

> Slobodna Dalmacija dala otkaz Dežuloviću, Ante Tomić i Jurica Pavičić otkazali suradnju Slobodnoj

Sumnju u Pavičićev sukob interesa izrazila je i Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata kada je poslala prijavu Novinarskom vijeću časti protiv njega poradi kršenja članka 21. Kodeksa časti hrvatskih novinara prateći trag korupcijske hobotnice, čije navode donosimo u nastavku:

Dana 29. 10. 2016. g. u „Jutarnjem listu“ ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala je intervju članu HND-a Jurici Pavičiću, koji je postupio suprotno članku 21. Kodeksa časti hrvatskih novinara, jer duboko uvučen u sukob interesa nije ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek postavio niti jedno od pitanja koje Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata postavlja, a koja se tiču njene uloge u Upravnom odboru HAVC-a i ulozi člana istog odbora Hrvoja Turkovića u dodijeljivanju više milijuna kuna svojoj supruzi Snježani Tribuson, kao i desetaka milijuna kuna udruzi Hrvatski filmski savez čiji je Turković član i ranije dugogodišnji predsjednik, kao ni o Veri Robić Škarica, sadašnjoj predsjednici udruge Hrvatski filmski savez, kao ni o dodjeli novca ravnatelja Hrvoja Hribara svojoj kćeri Sari Hribar na javnom pozivu HAVC-a, kao ni o ponovnom dodijeljivanju novčanih sredstava na javnom pozivu mimo Pravilnika HAVC-a firmi Nukleus film, koproducentu antihrvatskih uradaka „15 minuta – masakar u Dvoru“ i „Chriss the Swiss“, za dokumentarni film „Okupirano kino“. Takav pristup koji je hrvatskoj javnosti uskratio potpunu informaciju o ranijem radu ministrice u HAVC-u smatramo pisanjem suprotnim navedenom članku Kodeksa časti hrvatskih novinara iz sljedećih razloga:

1. Jurica Pavičić je dobio od HAVC-a preko udruge Hrvatski filmski savez 15.000,00 kuna za „Stilske tendencije u post-jugoslavenskom filmu“ 2011. g., u vrijeme kad je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, član UO HAVC-a Hrvoje Turković a predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica, pri čemu je Hrvoje Turković ujedno i predsjednik udruge Hrvatski filmski savez a Vera Robić Škarica tajnica iste udruge!

http://www.havc.hr/img/newsletter/files/2011%20Komplementarne%20djelatnosti.pdf

2. Jurica Pavičić je dobio od HAVC-a preko udruge Hrvatski filmski savez 2016. g. još 10.000,00 kuna za „Klasike hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja”, u vrijeme kad je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, članica UO HAVC-a Nina Obuljen Koržinek, član UO HAVC-a Hrvoje Turković a predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica, pri čemu je Hrvoje Turković član udruge Hrvatski filmski savez, a Vera Robić Škarica predsjednica iste udruge!

http://www.havc.hr/img/newsletter/files/rezultati%20komplementarne%202016.pdf

3. Jurici Pavičiću Hrvatski filmski savez izdao je 2011. g. i knjigu „Postjugoslavenski film: stil i ideologija“, u vrijeme kad je član UO HAVC-a Hrvoje Turković a predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica, pri čemu je Hrvoje Turković ujedno i predsjednik udruge Hrvatski filmski savez, a Vera Robić Škarica tajnica iste udruge!

http://www.mvinfo.hr/clanak/jurica-pavicic-postjugoslavenski-film-stil-i-ideologija

4. Jurica Pavičić je od HAVC-a, na javnom pozivu 2013. g. dobio 90.000,00 kuna u ime razvoja projekta „Patrola na cesti“, u vrijeme kad je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, član UO HAVC-a Hrvoje Turković, a predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica, iako je cijela serija naručena i plaćena ponovo našim novcem od strane HRT-a.

http://www.havc.hr/img/newsletter/files/2013%20Razvoj%20projekata%20TV%20serijska%20djela.pdf

5. Jurica Pavičić je i višegodišnji plaćeni selektor glavnog programa Motovunskog filmskog festivala kojem HAVC na javnim pozivima svake godine dodjeljuje više od 500.000,00 kuna pa i u vrijeme kad je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, članica UO HAVC-a Nina Obuljen Koržinek, član UO HAVC-a Hrvoje Turković, a predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica.

http://www.motovunfilmfestival.com/page/index/id/33

http://www.motovunfilmfestival.com/page/index/id/304

http://www.havc.hr/img/newsletter/files/rezultati%20komplementarne%202016.pdf

Iz gore navedenog razvidno je zašto Jurica Pavičić nije objektivan i nepristran novinar, već osoba koja je u dubokom sukobu interesa kada piše bilo što o HAVC-u čime teško narušava Kodeks časti hrvatskog novinara, upozorila je Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

> U središtu HAVC-ove afere dva bračna para

> Fašistička retorika dežurnih antifašista

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr