Izdavač Stanek za Narod.hr: Nemaju svi nakladnici jednak tretman kod Ministarsva kulture

ministarstvo kulture
Foto: fah, Depost Photos; fotomontaža: narod.hr

Izdavač o potporama Ministarstva kulture: Redovito odbijaju naše knjige, a knjižnicama se šalju knjige koje malo koga ili nikog ne zanimaju. Nemaju svi nakladnici jednak tretman kod Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je na Narod.hr-u objavljen osvrt dr. sc. Sanje Nikčević na način na koji je Ministarstvo kulture i medija dodijelilo potpore za tiskanje knjiga, javio nam se još jedan izdavač koji je želio podijeliti svoje iskustvo s dodjelom sredstava Ministarstva kulture.

Riječ je o uredniku Josipu Staneku koji vodi Stanek d.o.o. za nakladništvo i prodaju knjiga.

On navodi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U zadnjih godinu i pol prijavili smo 16 odličnih knjiga za otkup knjiga za knjižnice i niti jednu nam knjigu nisu otkupili – bez obrazloženja, kako to već rade.

Na zadnji natječaj za potporu za izdavanje knjiga prijavili smo osam rukopisa i opet nam nisu niti jedan rukopis prihvatili i podržali.”

Knjižnice nezadovoljne jer im šalju knjige koje malo koga ili nikog ne zanimaju

“Radimo sa knjižnicama širom Hrvatske i one su isto tako većinom nezadovoljne sa izborom knjiga koje za njih Ministarstvo otkupi i šalje, jer su to u velikom dijelu knjige koje malo koga ili gotovo nikoga ne zanimaju, i malo tko ili gotovo nitko ih ne traži. One knjige koje im čitaoci traže većinom ne mogu kupiti jer na žalost većina njih nema dovoljno financijskih sredstava, pogotovo one u manjim sredinama.” – ističe Stanek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gospođa Nikčević je dobro uočila kome se sredstva redovno dodjeljuju, tako da većina od tih nakladnika imaju u glavnini svog prihoda sredstva koja su dobili za otkup knjiga kao i za potporu za izdavanje knjiga. To nije nakladništvo, i jasno se vidi da nemaju svi nakladnici jednak tretman kod ministarstva.

Kad sam jednom prilikom upitao zašto nam ne otkupe dobre i tražene knjige koje smo dali na natječaj za otkup, rečeno nam je da su to komercijalna izdanja, pa neka si ih kao takva i sami prodamo tj. neka ih knjižnice od nas kupe.

Drugim riječima, ako objavite zanimljivu knjigu za čitaoce, morate je sami prodavati, a ako objavite gluposti koje malo tko ili gotovo nitko ne želi čitati, e tada vam to otkupe jer inače te knjige nikada i nikome ne bi mogli prodati.” – poručuje Josip Stanek za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je poručila dr. sc. Nikčević?

Podsjetimo, nedavno smo na Narod.hr-u objavili osvrt teatrologinje i direktorice izdavačke kuće Citadela libri na rezultate natječaja Ministarstva kulture za potporu knjigama. U svom osvrtu ona analizira koje su izdavačke kuće dobile sredstva, a koje su odbijene te zaključuje kako Ministarstvo podupire “velike izdavače” i program kojeg nitko ne želi čitati. Njezin komentar pročitajte u cijelosti na poveznici:

> Prof. Nikčević: Ministarstvo kulture podupire ‘velike izdavače’ i program koji nitko ne voli čitati

Glede rezultata ovog natječaja netransparentnost stvara i činjenica da je Ministarstvo objavilo samo imena izdavača kojima je dodijeljen novac, a ne i naslove pojedinih knjiga kojima je dodijeljen novac. Stoga smo uputili upit Ministarstvu s molbom da nam dostave poimenični popis knjiga za koje su dodijeljena sredstva. U odgovoru koji nam je dostavljen poručuje se da Ministarstvo vrednuje i financira “prijavljeni nakladnički portfelj u cjelini, a ne pojedinačna knjiga, tako da popis pojedinačnih naslova koji se financiraju ne postoji”. Nakon toga ponovno smo se obratili Ministarstvu s upitom od kada i zašto prakticiraju takav pristup. Ministarstvo nam je tada dostavilo objašnjenje kojega možete pročitati u sljedećem članku:

> Evo što kaže Ministarstvo kulture i medija o potporama za izdavanje knjiga i zašto ne navode naslove knjiga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.