(VIDEO) Hasanbegović: ‘Spontani prosvjedi protiv LNG-a jednaki su spontanom ispijanju jogurta na novosadskim ulicama 1980-ih godina’

Foto: fah, montaža narod.hr

Danas na Aktualnom prijepodnevu, jedan od zastupnika koji se javio za riječ bio je zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović. On se u svom pitanju ironično osvrnuo na slučaj Agrokor nakon čega je postavio pitanje o strateško energetskom projektu LNG te upitao kada će preći u novu fazu. Pitanje Zlatka Hasanbegovića i odgovor premijera Plenkovića donosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovani predsjedniče hrvatske vlade,

Vaš mandat, neovisno o vašim stvarnim namjerama, na današnji dan obilježavaju sljedeće činjenice, a geopolitičko-energetska bilanca neporecivo glasi:

Veleposlanik jedne velike i moćne države, čiji ste utjecaj navodno baš vi trebali ograničiti, u jednom hrvatskom tjedniku za postizanje posebnih, vi bi rekli „hibridnih ciljeva“, u autoriziranom intervjuu izjavio je da je cilj njegove države učiniti hrvatsku državu energetski ovisnom o toj istoj državi. Upravo u vrijeme Vašeg mandata jedna je hrvatska tvrtka zaključila desetogodišnji sporazum o isporuci plina s tvrtkom u većinskom vlasništvu države iz koje dolazi spomenuti veleposlanik. Iz toga su neki zaključili da se ekselencijine vizije o hrvatskoj energetskoj ovisnosti o njegovoj zemlji ostvaruju baš za vrijeme vašeg mandata i neovisno o briselskoj misiji koja vam je navodno povjerena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo u vrijeme Vašega mandata država je zaključila međudržavni sporazum s jednom nedržavnom tvorevinom čiji je jedini sadržaj da jedna privatna tvrtka putem hrvatske državne infrastrukture prodaje plin drugoj privatnoj tvrtki i to plin iz iste zemlje gdje je i sjedište te privatne tvrtke vlasnice rafinerije na području te nedržavne tvorevine.

Upravo u vrijeme vašeg mandata eskalirao je slučaj Agrokor, a dio analitičara vladinu intervenciju putem tzv. lex Agrokora tumačio je u geopolitičkom ključu, kao manevar s ciljem onemogućavanja bankama u većinskom državnom vlasništvu veleposlanikove države preuzimanja Agrokora, a kojom bi ta država u Hrvatskoj osim energetskog dobila i prehrambeno-proizvodni monopol s dalekosežnim geopolitičkim posljedicama.

Nasuprot takvoj teoriji, epilog cijelog slučaja je da banke u većinskom vlasništvu veleposlanikove države postaju pojedinačno većinski vlasnici Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte mi zamjeriti na ovom prosedeu kao uvodu u konkretno pitanje. Kao što Vam je poznato, vlada vašeg predšasnika gospodina Oreškovića donijela je stratešku odluku o gradnji plutajućeg LNG terminala na otoku Krku čime bi se dodatno pojačala i zajamčila hrvatska energetska neovisnost, točnije onemogućila ovisnost o bilo kome.

U međuvremenu u primorsko-goranskoj županiji, osloncem na mjesnu vlast koja se nije promijenila već sedamdeset i tri godine, protiv ovog projekta došlo je došlo je do navodno spontanog okupljanja naroda, čija je spontanost jednaka spontanom ispijanju jogurta na novosadskim ulicama osamdeset i neke godine dvadesetog stoljeća.

Konkretno pitanje glasi, hoćete li i kada pred ovaj Sabor izaći s najavljenim lex LNG-om i pokrenuti projekt, jer ako se to ne učini u vrlo kratkom roku doći će u pitanje bespovratna sredstva EU ili će te odugovlačiti i na kraju podleći pritiscima ekološko-narodnofrontovske kominterne i time najavljenu hrvatsku energetsku ovisnost učiniti trajnim stanjem”, upitao je Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković je odgovorio:

“Imali smo prije mjesec dana jednu veliku konferenciju u Hrvatskoj posvećenu energetskoj politici. Na njoj smo sasvim jasno, čvrsto kazali da projekt ide dalje. Imali ste studiju o utjecaju na okoliš gdje je nadležno povjerenstvo glasovalo 14 naspram 2, u okviru Ministarstva zaštite okoliša. Imali ste projekt koji je predstavljen Europskoj komisiji kada je ministar bio Dobrović, kolega iz Mosta, gdje smo dobili 101 milijun eura za realizaciju tog projekta. Ministarstvo je pripremilo i usuglasilo sa drugim resorima poseban zakon koji će biti predstavljen Hrvatskom saboru, kako bi došlo do realizacije ovoga projekta s vrlo jednostavnim ciljem, a to je diverzifikacija opskrbnih pravaca Hrvatske s energetskim resursima, u ovom slučaju plinom. Nadležna kompanija koja se zove LNG Hrvatska ima važnu ulogu u tome. Bitno je da se izabere FSRU ili jedinica koja bi bila plutajuća na Krku i kod koje je važno da li će imati utjecaj na okoliš ili ne. Što se tiče naše opredijeljenosti da ne ovisimo o samo jednoj državi, to je više nego jasno. Taj će se projekt realizirati prije svega radi hrvatskih interesa, a isto tako LNG terminal na Krku znači i važnu stratešku ulogu ucrtavanja Hrvatske na energetsku kartu Europe, njen utjecaj prema drugim zemljama na srednje i istočne Europe. Sport koji se zove spontana okupljanja je dosta širok u zadnje vrijeme, nije to jedini spontani sport koji se događa. Na njega uvijek treba odgovarati argumentima, kao i na svaki drugi sport. To radimo, vodimo dijalog i s PGŽ-om i čelnicima u Omišlju. Nećemo dopustiti da se razvije antiinvesticijska klima”.

Hasanbegović nije bio zadovoljan odgovorom, pa je rekao:

“Hvala što ste me podučili o svim općepoznatim tehničkim činjenicama. Naravno da mi je poznato da projekt ide dalje, ide dalje već dvije godine, poznate su mi i vaše opredjeljenosti i u tom i u svim drugim pitanjima, no politika i državništvo se ne ocjenjuju po ciljevima i opredjeljenosti, već po konkretnim učincima. Moje je pisanje glasilo kada ćete izaći s konkretnim Lex LNG pred ovaj Sabor budući da je i vama poznato ukoliko u skoro vrijeme to ne učinite, vrlo brzo doći će i u pitanje i bespovratna sredstva EU. Hoćete li odugovlačiti i kao i u svemu pokušati zadovoljiti sve, čime nećete zadovoljiti nikoga, ili će se u roku mjesec ili dva dana pred ovim Saborom naći taj zakonski prijedlog? U tom smislu iz dokumentarnih razloga, kako bi Vas mogao držati za riječ, molim odgovor u pimenom, ali ne pitijskom obliku.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.