Cjepivo J&J stiglo u Hrvatsku, no na čekanju je zbog opasnosti od ugrušaka: Evo što se zna o cjepivu

Johnson and Johnson
epa08963652 (FILE) - A screen shows the logo for the pharmaceutical company Johnson and Johnson on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 29 May 2019 (reissued 25 January 2021). Johnson and Johnson is to publish their 4th quarter 2020 results on 26 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55233447

Europska komisija odlučila je da neće obnoviti ugovore o nabavci cjepiva protiv Covida-19 s tvrtkama AstraZeneca i Johnson&Johnson, objavila je La Stampa.

Cjepivo američke kompanije Johnson&Johnson, ukupno 7150 doza, stiglo je u Hrvatsku, međutim, od cijepljenja nema ništa dok Europska agencija za lijekove (EMA) ne objavi da je sigurno za primjenu, potvrdili su za RTL.hr u HZJZ-u.

Johnson i Johnson je jučer, nakon pojave krvnih ugrušaka kod žena cijepljenih u SAD-u, objavio kako odgađa distribuciju cjepiva u Europi.

Odluka EMA-e očekuje se uskoro

Naime, i ovo je cjepivo pod povećalom zbog problema s krvnim ugrušcima, a njegova je primjena privremeno zaustavljena u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je njime cijepljeno 6,8 milijuna ljudi. Kod šest žena pojavio se problem sa zgrušavanjem krvi nakon cijepljenja, a jedna je i preminula dok je druga hospitalizirana u teškom stanju. Dakle, ista nuspojava kao i kod oksfordskog cjepiva AstraZeneca čiju su primjenu mnoge zemlje ograničile, a dio građana i u Hrvatskoj ne želi se njime cijepiti.

I upravo zbog toga, Europska unija čekala je Johnson&Johnson, a do kraja lipnja trebalo joj je biti isporučeno više od 50 milijuna doza. Hrvatska je naručila 900 tisuća doza, a za cijepljenje ovim cjepivom prijavile su se i trudnice jer je ocijenjeno kao sigurno za njih.

Kakvom će dinamikom sada stizati cjepivo i tko će se u konačnici njime cijepiti, teško je predvidjeti s obzirom na najnovije komplikacije i najavu američke kompanije da će odgoditi uvođenje svojeg cjepiva u Europi.

Inače, ovo cjepivo poslano je u EU prije ove odluke J&J, kazali su RTL-u u Ministarstvu zdravstva. Cijepljenje Johnson&Johnsonom provodi se samo jednom dozom, a čuvati se može u običnom hladnjaku pa čekanje s te strane nije problem. Trajnost cjepiva je dvije godine.

HALMED: Cjepivo na skladištu

Iz HALMED-a poručuju da u EU nema preporuka za ograničavanje primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen.

“EMA trenutačno provodi ocjenu sigurnosnog signala kako bi procijenila prijavljene slučajeve tromboembolijskih događaja u osoba koje su primile predmetno cjepivo. U ovom trenutku nije moguće ocijeniti postoji li uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i navedenih stanja. EMA istražuje navedene slučajeve te će odlučiti o eventualnoj potrebi uvođenja regulatorne mjere odnosno ažuriranja upute o lijeku i drugih dokumenata o cjepivu.

Vezano uz najavu tvrtke Johnson&Johnson o odgodi isporuke predmetnog cjepiva državama članicama EU, planirana količina cjepiva za tržište RH (7150 doza) jutros je isporučena na veleprodajno skladište, međutim zahtjev za izdavanje suglasnosti za unos, temeljem koje se cjepivo stavlja u promet u RH, za sada nije zaprimljen u HALMED-u”, navode u Hrvatskoj agenciji za lijekove.

Riječ je o trećem cjepivu protiv covida-19 odobrenom do sada u SAD-u i četvrtom u Europskoj uniji. Amerikanci se njime cijepe od početka ožujka, no komplikacije su na vidjelo izašle tek kasnije.

Pokazalo se da je cjepivo, nakon što je prošlo 28 dana od cijepljenja, spriječilo razvoj umjerenog do teškog oblika covida-19 u 66,1 posto slučajeva. Kad se uzme u obzir samo teški oblik oboljenja učinkovitost cjepiva iznosila je 85,4 posto. Johnson&Johnson pokazao je i dobre rezultate u zaštiti od teškog oblika covida-19 u Južnoj Africi i Brazilu gdje dominiraju nove mutacije koronavirusa.

Većina osoba dobro je podnijela cjepivo, kad je riječ o nuspojavama, a uobičajene su bol na mjestu uboda, glavobolja, slabost i bolovi u mišićima. Zabilježena je i nekolicina slučajeva osipa nakon cijepljenja. Od potencijalno opasnih krvnih ugrušaka tu je i zvonjava u ušima zbog koje je Američka agencija za lijekove (FDA) već odredila dugoročno praćenje.

Adenovirusno vektorsko cjepivo kao i AZ te Sputnjik V

Za razliku od cjepiva Pfizera i Moderne, koji se temelje na glasničkoj RNA, cjepivo J&J poznato je kao “adenovirusno vektorsko cjepivo” a tvrtka je ranije proizvela istom tehnologijom cjepivo protiv ebole odobreno u Europskoj uniji.

I cjepiva Oxford/AstraZeneca i Sputnjik V također su adenovirusna vektorska cjepiva.

Johnson&Johnson koristi adenovirus obične prehlade. On je genetski modificiran tako da se ne može množiti i da nosi gen za ključni dio koronavirusa, a to je proteinski šiljak koji daje virusu karakterističan izgled poput šiljaka krune. Cjepivo nosi ‘uputu’ za proizvodnju toga proteina u ljudskim stanicama i nakon toga naš imunosni sustav proizvodi antitijela protiv njega i tako sprječava da koronavirus prodre u stanice.

J&J ispituje i koliko bi druga doza toga cjepiva izazvala bolji odgovor imunog sustava.

EU neće produljivati ugovore s AZ i J&J?

No, s obzirom na pojavu krvnih ugrušaka, prvo će se morati ipak pozabaviti tim problemom jer bi se kompanija mogla naći u još većim problemima, a to je gubitak narudžbi i prihoda.

Naime, talijanska La Stampa objavila je danas da je Europska komisija odlučila da neće obnoviti ugovore o nabavci cjepiva protiv Covida-19 s tvrtkama AstraZeneca i Johnson&Johnson te da će se radije usredotočiti na cjepiva koja koriste tehnologiju glasničke RNA (mRNA), poput Pfizera i Moderne.

Na velesajmu se i dalje cijepi sa cjepivo AstraZeneca

“U 6 dana koliko traje masovno cijepljenje na Velesajmu cijepilo se 10607 osoba, od toga danas do 11 sati cijepila su se 824 građana. Danas je dolazak na cijepljenje potvrdilo oko 2 tisuće ljudi. I dalje se cijepi samo s AstraZenecinim cjepivom”, izvijestio je Dnevnik HTV-a.

Kako protječe masovno cijepljenje na zagrebačkom velesajmu te ima li nuspojava za HTV je komentirala Tatjana Petričević Vidović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“Do sada nismo zaista imali nekih značajnijih nuspojava, bilo je nešto blažih osipa, vrtoglavica, ali drugo baš ništa. Dobro smo pripremljeni, svi pacijenti se odrade do kraja. Naravno imamo i hitnu pomoć i anesteziološki tim u pripremi jer se u ovako velikom broju cijepljenih može dogoditi i neka teža nuspojava, ali je do sada nismo imali.”, rekla je Petričević Vidović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr