HZJZ objavio nove preporuke za karantenu: Ako se cijepite više nema izolacije, ali ima izuzetaka

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nova pravila karantene.

Stigla su nova pravila za karantenu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da se nakon cijepljenja ne mora ići u izolaciju ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom jer se odsad cijepljenje smatra preboljenjem.

Preporučuje se testiranje bliskih kontakata ako su dio kolektiva ili rade s iznimno ranjivim skupinama, a s obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, ne treba navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba.

Novost je i da ako se posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita od prevladavajućih varijanti, karantena kontakata traje 14 dana, prenosi dnevnik.hr.

‘Trenutačno se to odnosi na tzv. britansku, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Ako sekvenciranje sojeva, koje je u tijeku, pokaže da je UK varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene neće se odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante”, stoji u preporukama HZJZ-a.

Preporuke su dopunjene i pravilima za kontakte cijepljenih osoba. Ljudi koji su prije više od 14 dana, ali manje od tri mjeseca, primili drugu dozu COVID-19 cjepiva ne moraju ići u karantenu, no izuzetak su bliski kontakti osoba zaraženih južnoafričkim sojem.

”Izuzetak su bliski kontakti osoba za koje se na temelju epidemiološke anamneze ili screening testa na varijante SARS-CoV-2 posumnja da boluju od varijante protiv koje su postojeća cjepiva bitno niže učinkovitosti. Trenutačno je to tzv. južnoafrička varijanta”, preporučuje se.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr