Prof. Podolnjak o mjerama Stožera: “Samo zakonodavac može pribjeći ograničenju sloboda i prava”

Podolnjak
Foto: fah

“Odluka o obveznom testiranju najbolje potvrđuje kako je Stožer u potpunosti zamijenio Hrvatski sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u državi”, upozorava ustavnopravni stručnjak prof. dr. sc. Robert Podolnjak, te ističe da mi “nemamo Ustavni sud koji bi se usudio takve odluke Stožera ocijeniti neustavnim”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prof. Podolnjak: ‘O obveznom cijepljenju ne može odlučiti Stožer’

Podsjetimo, Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 12. studenoga 2021. Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznoga testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova. Odluka je objavljena 12. studenoga 2021. i stupila je na snagu u utorak 16. studenoga 2021.

Prof. Podolnjak: “Samo zakonodavac može pribjeći ograničenju sloboda i prava”

Komentar prof. dr. sc. Roberta Podolnjaka prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U članku 47.Zakona na koji se pozivaju nema nijedne odredbe koja bi Stožeru davala ovlast da općim propisom regulira obvezu testiranja samo za određene kategorije građana , samo za određene službe, samo za određene prostore, samo za određene djelatnosti itd. Samo Hrvatski sabor može donositi takve propise koji u velikoj mjeri ograničuju prava i slobode građana, ali ih i diskriminiraju. Samo zakonodavac može pribjeći ograničenju sloboda i prava i to mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Ali, na žalost, kao što sam više puta rekao i kao što je pokazala dosadašnja praksa, mi nemamo Ustavni sud koji bi se usudio takve odluke Stožera ocijeniti neustavnim. Zapravo, mi uopće nemamo Ustavni sud”, zaključuje profesor Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Kaos oko COVID-potvrda na zagrebačkim fakultetima: Neki ih traže za sve, FHS ih ne uvodi za studente i poručuje im da ustraju

Podolnjak: “Profesori su očito nevažni pa ih ne treba zaštititi”

Iako studenti nisu obuhvaćeni mjerom testiranja, sveučilištima je dana mogućnost da odluku o COVID statusu studenata donose sami. Na tu se nelogičnost prof. dr. sc. Podolnjak također osvrnuo.

“Jedno pitanje za Stožer (može im postaviti netko od mojih Fb prijatelja novinara ): svi zaposlenici u javnim službama moraju imati Covid potvrde ali i njihove stranke koje dolaze u urede itd. Ali to ne važi u sustavu visokog školstva gdje zaposlenici moraju imati potvrde, a studenti koji dolaze na predavanja i seminare ne moraju. Ti isti studenti moraju imati potvrde ako idu u druge urede javnih službi. Gdje je tu logika? Ja moram biti u dvorani s većim brojem studenata koji ne moraju imati bilo kakvu potvrdu ali ako odu u neki državni ured moraju je imati. Profesori su očito nevažni pa ih ne treba zaštititi.”, zaključuje profesor Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu na sjednici Vlade izmjene zakona i sankcije za one koji ne poštuju odluke o covid potvrdama i potiču na prosvjede, istaknuvši neobičnim što se prosvjedi zbog uvođenja potvrdi zbivaju zbog testiranja.

“Je li to Zakon o civilnoj zaštiti, o zaštiti od zaraznih bolesti ili neke treće da uvedemo sankcije i to financijske, prekršajne za ove koje će se ponašati da odluke, koje Stožer donosi na temelju zakona da bi zaštitio zdravlje građana, bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na građanski neposluh. To ne dolazi u obzir”, poručio je Plenković.

Plenković je podsjetio kako Covid potvrda nije obavezno cijepljenje te da cijepljenima omogućuje da imaju kontakt s necijepljenima koji imaju test pa znaju da nisu zaraženi, a necijepljenima s testom omogućava normalno funkcioniranje, bilo kroz posao u javnim i državnim institucijama ili pak obavljanja poslova s tim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.