Prof. Podolnjak o mjerama Stožera: “Samo zakonodavac može pribjeći ograničenju sloboda i prava”

Podolnjak
Foto: fah

“Odluka o obveznom testiranju najbolje potvrđuje kako je Stožer u potpunosti zamijenio Hrvatski sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u državi”, upozorava ustavnopravni stručnjak prof. dr. sc. Robert Podolnjak, te ističe da mi “nemamo Ustavni sud koji bi se usudio takve odluke Stožera ocijeniti neustavnim”

> Prof. Podolnjak: ‘O obveznom cijepljenju ne može odlučiti Stožer’

Podsjetimo, Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 12. studenoga 2021. Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznoga testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova. Odluka je objavljena 12. studenoga 2021. i stupila je na snagu u utorak 16. studenoga 2021.

Prof. Podolnjak: “Samo zakonodavac može pribjeći ograničenju sloboda i prava”

Komentar prof. dr. sc. Roberta Podolnjaka prenosimo u cijelosti:

“U članku 47.Zakona na koji se pozivaju nema nijedne odredbe koja bi Stožeru davala ovlast da općim propisom regulira obvezu testiranja samo za određene kategorije građana , samo za određene službe, samo za određene prostore, samo za određene djelatnosti itd. Samo Hrvatski sabor može donositi takve propise koji u velikoj mjeri ograničuju prava i slobode građana, ali ih i diskriminiraju. Samo zakonodavac može pribjeći ograničenju sloboda i prava i to mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Ali, na žalost, kao što sam više puta rekao i kao što je pokazala dosadašnja praksa, mi nemamo Ustavni sud koji bi se usudio takve odluke Stožera ocijeniti neustavnim. Zapravo, mi uopće nemamo Ustavni sud”, zaključuje profesor Podolnjak.

> Kaos oko COVID-potvrda na zagrebačkim fakultetima: Neki ih traže za sve, FHS ih ne uvodi za studente i poručuje im da ustraju

Podolnjak: “Profesori su očito nevažni pa ih ne treba zaštititi”

Iako studenti nisu obuhvaćeni mjerom testiranja, sveučilištima je dana mogućnost da odluku o COVID statusu studenata donose sami. Na tu se nelogičnost prof. dr. sc. Podolnjak također osvrnuo.

“Jedno pitanje za Stožer (može im postaviti netko od mojih Fb prijatelja novinara ): svi zaposlenici u javnim službama moraju imati Covid potvrde ali i njihove stranke koje dolaze u urede itd. Ali to ne važi u sustavu visokog školstva gdje zaposlenici moraju imati potvrde, a studenti koji dolaze na predavanja i seminare ne moraju. Ti isti studenti moraju imati potvrde ako idu u druge urede javnih službi. Gdje je tu logika? Ja moram biti u dvorani s većim brojem studenata koji ne moraju imati bilo kakvu potvrdu ali ako odu u neki državni ured moraju je imati. Profesori su očito nevažni pa ih ne treba zaštititi.”, zaključuje profesor Podolnjak.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu na sjednici Vlade izmjene zakona i sankcije za one koji ne poštuju odluke o covid potvrdama i potiču na prosvjede, istaknuvši neobičnim što se prosvjedi zbog uvođenja potvrdi zbivaju zbog testiranja.

“Je li to Zakon o civilnoj zaštiti, o zaštiti od zaraznih bolesti ili neke treće da uvedemo sankcije i to financijske, prekršajne za ove koje će se ponašati da odluke, koje Stožer donosi na temelju zakona da bi zaštitio zdravlje građana, bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na građanski neposluh. To ne dolazi u obzir”, poručio je Plenković.

Plenković je podsjetio kako Covid potvrda nije obavezno cijepljenje te da cijepljenima omogućuje da imaju kontakt s necijepljenima koji imaju test pa znaju da nisu zaraženi, a necijepljenima s testom omogućava normalno funkcioniranje, bilo kroz posao u javnim i državnim institucijama ili pak obavljanja poslova s tim institucijama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.