Tko za ulazak u Hrvatsku mora imati test na koronavirus, a tko ne?

Foto: Snimka zaslona

Od jučer vrijede nova pravila za ulazak u našu zemlju koja će vrijediti najmanje do 15. prosinca. Voditelj Službe za susjedne zemlje Tomislav Kufner rekao je u HRT-ovom Dnevniku da putnici koji dolaze iz takozvanih zelenih regija neće morati imati negativan PCR-test, dok će ga putnici iz crvenih regija morati imati.

– Trenutno je veći dio EU-a, gotovo cijela Europa izuzev jednog otoka u Finskoj, u takozvanoj crvenoj regiji, rekao je Kufner.

– Građani EU-a koji dolaze iz trećih zemalja moći će ući samo ako posjeduju PCR-test, dok će državljani trećih zemalja iz trećih zemalja moći doći samo u izuzetnim okolnostima, objasnio je.

Putnicima bez negativnog PCR-testa odredit će se mjera samoizolacije.

– Kad dođu u mjesto u kojem će provesti samoizolaciju, mogu napraviti PCR-test i nakon dobivanja negativnog nalaza javiti se nadležnom epidemiologu koji im onda može skratiti tu desetodnevnu samoizolaciju, objasnio je Kufner.

Postoje i iznimke – kod putnika koji dolaze iz zemalja članica EU-a radi se o prekograničnim radnicima, zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima u sektoru transporta, putnicima u tranzitu, putnicima koji dolaze iz neodgodivih osobnih razloga ili koji dolaze u poslovni posjet.

Što se tiče naših građana koji žive u inozemstvu, a željeli bi se vratiti za praznike, velika većina njih neće biti iznimke, pa će za ulazak u Hrvatsku morati imati negativan PCR-test.

– Preporuka je da se, ukoliko nije nužno, takva putovanja ograniče dok se ne stvori bolja epidemiološka slika u Hrvatskoj i zemljama u okružju, poručio je Kufner.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt