(VIDEO) Grba-Bujević o rekordnom broju slučajeva zaraze i novim mjerama : ‘Moramo usvojiti neke nove životne navike’

Foto: Fah

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088.

Grba-Bujević istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. “To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih”, kazala je.

Kako očekivati socijalnu udaljenost na svadbi?

Mislim da je situacija pod kontrolom. Stanje je uvijek ozbiljno kada je riječ o pandemiji, ali to ne znači da se to ne može kontrolirati, rekao je u Temi dana na HRT-u Domagoj Drenjančević iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC Osijek.

Komentirao je novih 50 slučaja zaraze u Osječko-baranjskoj županiji. Pojasnio je da je riječ o slučajevima koji su povezani s prijašnjim slučajevima zaraze, riječ je o zatvorenom kolektivu i svi epidemiološki izvidi su učinjeni. Mjere su, kaže, provedene, slijedi testiranje, izolacija kontakata i daljnja postupanja prema uhodanom protokolu.

Drenjančević kaže da je neuobičajeno velik broj pozitivnih, no to su kontakti koji su ili visoko suspektni.

– Ne bi se hvatao za apsolutne brojke, gledao bi to u kontekstu povezanosti slučajeva u odnosu na prijašnje slučajeve, rekao je.

Dodao je da smo navikli na manje brojeve, ali ovo je, smatra, kontroliranje situacije, a na zdravstvenim radnicima je da kontroliraju rizik širenja i suzbiju ga na najmanju moguću mjeru tako što će otkriti sve potencijalno zaražene osobe i staviti ih u proces aktivnog nadzora, čime se smanjuje širenje virusa na daljnju populaciju.

Svima koji ovih dana imaju nekakva slavlja, Neven Birkić, voditelj COVID odjela Opće bolnice u Zadru, preporučuje kulturu ophođenja koju savjetuje Nacionalni stožer.

– To znači socijalna distanca, što manje kontakata, ali kako to reći nekome tko je na svadbi, na takvom okupljanju. Teško je to ljudima reći, a kamoli da se oni tako i ponašaju, rekao je.

Dodao je da i na takvim mjestima mora postojati kultura ophođenja, a mjere koje stupaju na snagu od 13. srpnja, smatra razumnom i pravom mjerom.

U zadarskoj općoj bolnici je 12 liječnika i 11 sestara u samoizolaciji, a dva su liječnika zaražena koronavirusom, Birkić kaže da je zbog toga u bolnici ukinut hladni program kirurške struke, ali to je cijena koju su morali platiti.

– To nije zabrinjavajuće, ali nije ni nešto što bi nas trebalo držati mirnima, dodao je.

Problem manjka anesteziologa će, rekao je, riješiti posudbom iz susjednih bolnica.

– Određene mjere, koje će se na razini države početi primjenjivati od ponedjeljka, Istarski stožer provodi već 14 dana, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije. Dodao je kako se one, u velikom postotku, poštuju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/hrt