10 godina djelovanja Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji

Foto: fah

Ministrica turizma Nina Obuljen Koržinek u petak je posjetila Hrvatski muzej turizma u Opatiji u povodu 10. obljetnice djelovanja, te najavila da će se nastojati naći rješenja kako bi muzej imao još bolje uvjete za rad i postao vidljiviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je u dosadašnjim razgovorima s predstavnicima Grada Opatije, koji je suosnivač muzeja uz Ministarstvo turizma, otvoreno pitanje na koji način omogućiti toj jedinstvenoj ustanovi dati bolje uvjete za razvoj.

Naš zajednički interes je da se Hrvatski muzej turizma razvija, uz pomoć nacionalnih, ali i europskih fondova, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Prvi Hrvatski muzej turizma je osnovan u Opatiji 2007. godine sa sjedništem u Villi Anfiolini, najstarijoj opatijskoj vili. Stalni postav muzeja nosi naziv „Opatija – zlatni počeci hrvatskog turizma“. Muzej djeluje na još dvije lokacije, tzv. Švicarskoj kući u blizini Ville Angioline, u središnjem opatijskom parku, te u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, gdje se stalno priređuju izložbe različitih tipova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao razlozi osnivanja Hrvatskog muzeja turizma utvrđeni su potreba stručne i znanstvene obrade, čuvanja i prikupljanja materijalne i nematerijalne, pokretne i nepokretne baštine, koja će se pohranjena, evidentirana i stručno obrađena na jednome mjestu predstaviti javnosti.

Nadalje, zadaća ustanove je izgradnja sustava vrednovanja muzejske građe te formiranje banke podataka, koja će svojom dostupnošću biti važan temelj za prikupljanje daljnjih informacija i potencijalni otkup građe.

Opatijski Muzej kao referentni centar pohranjuje podatke o muzejskog građi te tematike u drugim ustanovama, trgovačkim društvima ili u privatnom vlasništvu građana. Muzej posjeduje zbirke fotografija, razglednica, hotelske opreme i inventara, plakata, reklama, karata, planova i druge relevantne građe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od važnijih projekata Hrvatskog muzeja turizma u dosadašnjem djelovanju je „Kvarnerska kupališna baština“ koja obrađuje morske kupališne građevine od kraja 19. Stoljeća te do početka prve polovice 20. stoljeća na cjelokupnome području Kvarnera.

Izgled nekadašnjih drvenih kupališta u Opatiji sačuvan je u arhivima gdje su pohranjeni nacrti i drugi dokumenti, te foto-gradivu, najčešće na starim razglednicama iz tih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.