10. travnja 2010. Rusija – pad aviona i poljska nacionalna tragedija

Foto: Thinkstock

Na današnji dan 2010. godine dogodila se poljska nacionalna tragedija kad je u Rusiji pao zrakoplov koji je prevozio poljskog predsjednika Lecha Kaczyńskog. Uz njega je u avionu bilo još 95 putnika i članova posade. Svi su poginuli, uključujući predsjednikovu suprugu Mariju Kaczyńsku, bivšeg poljskog predsjednika Ryszarda Kaczorowskog, šefa glavnog stožera, predsjednika Poljske narodne banke i 15 parlamentarnih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nesreće tog poljskog zrakoplova tipa Tupoljev Tu-154 došlo je neposredno prije predviđenog slijetanja na ruski aerodrom u gradu Smolensku. Naime, zrakoplov se nalazio preblizu zemlji pa je u gustoj magli zahvatio drveće, oštetio krilo i udario u tlo, svega 200 metara pred pistom. Kao uzrok nesreće proglašena je pilotska greška, jer su piloti navodno bili neiskusni u letu u lošim uvjetima vidljivosti (magla). Moguće je da su nesreći pridonijele i krive informacije ruske kontrole leta.

Zrakoplov je bio na putu iz Varšave u Rusiju, gdje je poljska delegacija trebala prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, gdje su komunisti ubili oko 22.000 Poljaka za vrijeme okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu. Ubijena je poljska elita kao pripadnika oružanih snaga raznih činova, liječnika, profesora, odvjetnika, svećenika, zemljoposjednika, pisaca i novinara. Pobijena je gotovo polovina od ukupnog broja poljskih časnika, među njima 14 generala, 24 pukovnika, 7 kapelana, jedan poljski princ, 20-ak sveučilišnih profesora, 300 liječnika, 6000 policajaca i veliki broj svećenika.

Taj pokolj išao je za uništenjem bića poljskog naroda od strane ruskih komunista, na sličan način kako se dogodilo 1945. u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.