11. prosinca sveti Damaz – papa koji je odobrio poznati prijevod Biblije na latinski jezik

Sveti Damaz
Foto: wikimedia commons

Velika je zasluga pape Damaza što je povjerio prijevod Svetog Pisma na latinski jezik svom tajniku i velikom znanstveniku, našem zemljaku svetom Jeronimu. Tako je nastala glasovita Vulgata, koju je Jeronim stvarao između 383. i 406, a njezina važnost je ogromna jer su se na njoj temeljili svi europski prijevodi Biblije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji sveti zaštitnik je papa Damaz (Damasus) I, koji je Crkvom upravljao od 366. do 384. Rodio se oko 305, po svemu sudeći u rimskoj pokrajini Lusitaniji, u blizini naselja Idanha-a-Velha ili blizu grada Castelo Branco (danas središnji Portugal), a po nekima u Rimu. Arhiđakon rimske Crkve naslijedio je na Petrovoj stolici papu Liberija, koji se proslavio gradnjom rimske crkve Santa Maria Maggiore. Mnoge nevolje stvarali su mu protupapa Ursinus i njegovi pristaše. Suzbijao je krivovjerje i za svoga pontifikata održao je u Rimu tri sinode, na kojima se pored ostaloga raspravljalo o obnovi vjerskog života u svećenstvu i Božjem narodu. U dogovoru s carem Teodozijem sazvao je 381. Drugi opći sabor u Carigradu, na kojem je definirano božanstvo Duha Svetoga.

Nad grobovima mučenika gradio je veličanstvene crkve, obogatio je liturgiju uvođenjem svetkovanja crkvene godine i konačno odredio kanon biblijskih knjiga, onih koje su pisane nadahnute Bogom i čine Sveto pismo. Velika je zasluga pape Damaza što je povjerio prijevod Svetog Pisma na latinski jezik svom tajniku i velikom znanstveniku, našem zemljaku svetom Jeronimu. Tako je nastala glasovita Vulgata, koju je Jeronim stvarao između 383. i 406, a njezina važnost je ogromna jer su se na njoj temeljili svi europski prijevodi Biblije. Po Jeronimovom svjedočanstvu papa Damaz bio je i vješt stihotvorac. Preminuo je na današnji dan, 11. prosinca 384, u Rimu. Zaštitnik je arheologa, a zazivaju ga kod groznice i tifusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.