11. Vukovarski filmski festival od 21. do 26. kolovoza

Foto: Fah

Na 11. Vukovarskom filmskom festivalu koji se održava od 21. do 26. kolovoza bit će prikazano ukupno 80 filmskih projekcija na 10 lokacija, najavio je u petak direktor Festivala Igor Rakonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Projekcije će biti prikazivane na deset lokacija od kojih je njih sedam u Vukovaru, a tri u Osijeku, Valpovu i Belom Manastiru. Filmovi su podijeljeni u 13 kategorija, a među njima je čak 20 naslova koji su bili prikazivani na filmskim festivalima u Cannesu i Berlinu”, rekao je Rakonić na konferenciji za novinare.

Festival otvara u ponedjeljak, 21. kolovoza “velika premijera”, mađarski film “Tijelo i duša” redateljice Ildikó Enyedi. Radi se o, kako je istaknuto, “nekonvencionalnoj ljubavnoj priči iz klaonice”, koja je dobila Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg, 67. filmskog festivala u Berlinu. Rakonić je najavio i dolazak više od 90 gostiju iz svijeta filma kao i održavanje četiri filmske radionice. Isto tako pripremljen je i bogat zabavni festivalski program u okviru kojega će besplatne koncerte održati grupa Jinx (23. kolovoza) dok će na zatvaranju festivala (subota 26. Kolovoz) nastupiti Kojoti. Ostale večeri za plesne će se ritmove pobrinuti poznati DJ-evi Alen Balen, Tomo Ricov i DJ Neno.

O najboljima i ove godine odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren i poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski, dok domaće boje brani nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti će dodijeljene i dvije nagrade pa će tako Nagradu Vukovar film festivala za životno djelo biti dodijeljena Antunu Vrdoljaku. Nagrada za poseban doprinos hrvatskom filmu biti će dodijeljena spisatelju Pavlu Pavličiću koji je osim književnih dijela napisao i scenarije za nekoliko filmova.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako su se gradske tvrtke i ustanove i ove godine na razne načine uključile u organizaciju festivala.

“Uključili smo sve čime raspolažemo iz domene kulture i turizma. Turistički vlakić voziti će zainteresirane prema Vučedolu dok će Hrvatski dom, Gradski muzej i Gradska knjižnica predstaviti svoje programe. I manjine će se uključiti sa svojom gastro ponudom i kulturno umjetničkim programom. Biti će to jedna lijepa priča o filmskoj industriji i filmskim novitetima ali i o vukovarskoj, slavonskoj i srijemskoj gostoljubivosti. U tih nekoliko dana Vukovar će biti centar kulturnih događanja u Hrvatskoj”, rekao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.