Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 12. siječnja 1995. hrvatski predsjednik Franjo Tuđman donio je i obavijestio hrvatsku javnost sa povijesnom odlukom – međunarodne snage UNPROFOR-a koje su bile na okupiranim područjima pod vlašću Srba moraju otići iz Hrvatske.

Ova hrabra i dalekovidna odluka, koja je kod međunarodne i velikog dijela domaće javnosti, dočekana s nepovjerenjem pokazala se kao povijesni potez hrvatskog predsjednika. Vidjevši da se na okupiranim teritorijima situacija ne mijenja i da Hrvatska na ovaj način neće uspjeti vratiti svoj teritorij, Tuđman donosi hrabru i riskantnu odluku odluku koja šokira svijet – odlazite van iz Hrvatske!

Međunarodna zajednica je reagirala kako i uvijek reagira, u smislu zadržavanja postojećeg stanja, pa je generalni tajnik UN-a Boutros Ghali izrazio bojazan da bi to izazvalo ponovne sukobe Hrvata i Srba.

Predsjednik Tuđman je tada poveo živu i aktivnu diplomatsku aktivnost, te je nakon sastanka sa potpredsjednikom SAD-a Al Goreom (naklonjenom Hrvatima) dogovorio kompromis o produljenju mandata UNPROFOR-a, ali pod imenom UNCRO.

Međutim, uskoro Franjo Tuđman i hrvatsko vodstvo donosi povijesne hrabre odluke kakve donose pravi državnici: Hrvatska će vojno osloboditi okupirane teritorije jer ima i vojne snage i čvrstoću morala za to.

To se i dogodilo u ljeto 1995. kada je vojnom akcijom Oluja pometena srpska fašistička tvorevina tzv. SAO Krajina, a Hrvatska postala slobodna država.

Izvor: narod.hr