1208. put u Kotoru proslavljen sv. Tripun – zaštitnik grada i biskupije

Foto: Fah

Središnja vanjska proslava Svetog Tripuna zaštitnika Biskupije i grada Kotora, održana je u nedjelju po 1208. put, u nazočnosti velikog broja građana i vjernika Boke Kotorske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceremonijalom ispred glavnih gradskih vrata, raportom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji Gradske muzike Kotora i Tivta uputio pred katedralu Svetog Tripuna.

Admiralu Bokeljske mornarice Antunu Sbutegi predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska Mornarica odigrala tradicionalno kolo Svetog Tripuna.

Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je monsinjor Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne vjernike koji su nazočili misnom slavlju pozdravio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, kao i visoke goste nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića, dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića, mons. Tomislava Rogića šibenskog biskupa, mons. Tomu Vukšića, vojnog biskupa BiH, barskog nadbiskupa mons. Rroka Gjonlleshaja te brojne ministre iz vlade Crne Gore, veleposlanika Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića te članove diplomatskog zbora.

Nakon mise, ulicama Kotora prošla je procesija u kojoj su moći Svetog Tripuna nosili mornari Bokeljske mornarice. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz Šibenika, Jelse s Hvara, Velike Gorice pored Zagreba, građana Kotora i Boke Kotorske koji su došli odati počast Svetom Tripunu zaštitniku grada Kotora i biskupije.

Sveti Tripun koji se obilježava 3. veljače, odlukom Kotorske biskupije od 2000. slavi se procesijom po ulicama grada prve nedjelje nakon trećeg veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.