13. kolovoza 1920. ‘Čudo na Visli’ – kako su katolički Poljaci zaustavili Crvenu Armiju na putu osvajanja Europe?

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 1920. u blizini Varšave za vrijeme poljsko-sovjetskog rata došlo je do bitke između trupa Druge poljske republike na jednoj, i komunističkih (sovjetskih) Lenjinovih snaga Crvene armije na drugoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nje je došlo nakon velike sovjetske ofenzive (nakon Oktobarske revolucije) tokom koje su poljske snage izbačene iz Ukrajine daleko na zapad, te nakon što je sovjetsko rukovodstvo odlučilo taj uspjeh iskoristiti kako bi pokušalo zauzeti Varšavu, a s njome i cijelu Poljsku, koja je trebala postati nova sovjetska komunistička republika.

Iznenadi kontranapad malobrojnijih poljskih snaga je doveo do poraza mnogobrojnijih sovjetskih snaga, koje su dijelom uništene, a dijelom prisiljene na povlačenje daleko na istok. Sovjetska vlada je nekoliko mjeseci kasnije prisiljena zatražiti primirje, a 1921. potpisati mir u Rigi kojim je Poljska dobila ogromne teritorije u današnjoj Bjelorusiji i Ukrajini.

Taj se događaj u Poljskoj često naziva Čudo na Visli (poljski: cud nad Wisłą) i slavi kao najveća pobjeda u poljskoj vojnoj povijesti; drugdje se ponekad smatra i jednom od odlučujućih bitaka svjetske povijesti. Poljaci i danas tu pobjedu, to vojno čudo, pripisuju Bogu i zagovoru Gospe jer je zaustavljen bezbožni komunizam koji je nanio toliko zla modernom svijetu u 20. stoljeću.
Zahvaljujući toj pobjedi katoličkih Poljaka nad komunističkom Crvenom Armijom zaustavljen je sovjetski prodor na Zapad i uspostava komunističke vlasti i totalitarne diktature nad cijelom Europom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.