Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 1920. u blizini Varšave za vrijeme poljsko-sovjetskog rata došlo je do bitke između trupa Druge poljske republike na jednoj, i komunističkih (sovjetskih) Lenjinovih snaga Crvene armije na drugoj strani.

Do nje je došlo nakon velike sovjetske ofenzive (nakon Oktobarske revolucije) tokom koje su poljske snage izbačene iz Ukrajine daleko na zapad, te nakon što je sovjetsko rukovodstvo odlučilo taj uspjeh iskoristiti kako bi pokušalo zauzeti Varšavu, a s njome i cijelu Poljsku, koja je trebala postati nova sovjetska komunistička republika.

Iznenadi kontranapad malobrojnijih poljskih snaga je doveo do poraza mnogobrojnijih sovjetskih snaga, koje su dijelom uništene, a dijelom prisiljene na povlačenje daleko na istok. Sovjetska vlada je nekoliko mjeseci kasnije prisiljena zatražiti primirje, a 1921. potpisati mir u Rigi kojim je Poljska dobila ogromne teritorije u današnjoj Bjelorusiji i Ukrajini.

Taj se događaj u Poljskoj često naziva Čudo na Visli (poljski: cud nad Wisłą) i slavi kao najveća pobjeda u poljskoj vojnoj povijesti; drugdje se ponekad smatra i jednom od odlučujućih bitaka svjetske povijesti. Poljaci i danas tu pobjedu, to vojno čudo, pripisuju Bogu i zagovoru Gospe jer je zaustavljen bezbožni komunizam koji je nanio toliko zla modernom svijetu u 20. stoljeću.
Zahvaljujući toj pobjedi katoličkih Poljaka nad komunističkom Crvenom Armijom zaustavljen je sovjetski prodor na Zapad i uspostava komunističke vlasti i totalitarne diktature nad cijelom Europom.

Izvor: narod.hr