13. listopada sveti Eduard – tko je bio „idealni monarh“ i dobri kralj Engleske?

Foto: Rassiel Suarez/ Wikipedia

Dva su svetca po imenu Eduard, obojica en­gleski kraljevi. Prvi nosi naslov  „mučenik”, a drugi, ovaj današnji, „ispovjednik”, poznat i pod imenom Eduard Ispovjednik (Edward the Confessor).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eduard mučenik je stric današnjega svetog Eduarda ispovjednika koji se rodio 1004. godine u Islipu kod Oxforda. Kao dijete morao je bježati u izgnanstvo.

Odgojen je kod majčine rodbine na kraljevskom dvoru u Normandiji. Zbog toga se osjećao pomalo stranac u svojoj domovini i onda kad je sjeo na kraljevski prijestolje. Pozvan je natrag u domovinu preuzeti kraljevsku vlast i okrunjen je za engleskog kralja 1043. godine.

Posebno se teško snalazio u stranačkim borbama između filonormandske i anglosaksonske partije. U želji za mirom u domovini, oženio je kćerku svoga partijskog protivnika, ali ni to nije pomoglo. Morao je s obitelji u progonstvo, a žena prisilno u samostan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eduard je ostavio vidljivi trag u povijesti engleskog naroda iako je imao političkih neuspjeha. Englezi su se stoljećima ugledali u njega kao idealnog monarha. Izuzetno blag, pravedan, pobožan i čedan kralj, ukinuo je nepravedne poreze i pročuo se zbog svoje darežljivosti i velikodušnosti prema siromasima, redovnicima, hodočasnicima i strancima.

Gradio je mnoge crkve i samostane, među njima i glasovitu Westminstersku opatiju, koju su anglikanci oduzeli Katoličkoj crkvi. Čudotvorac, bolesnike je samo liječio dodirom. Njegovim imenom prozvani su anglosaski pravni običaji („Leges Edwardi confessoris“), kodificirani nakon njegove smrti.

Ukinuo je vojnički porez, a sakupljeni novac podijelio siromasima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životopisci mu veličaju neporočnost i čistoću života.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.