15. ožujka 1906. – osnovana kompanija Rolls-Royce

Foto: Wikimedia Commons / böhringer friedrich

Na današnji dan 1906. osnovana je automobilska kompanija Rolls-Royce. Tvrtka je nosila naziv Rolls-Royce Limited, a dobila je ime po Charlesu Rollsu i Henryju Royceu, svojim osnivačima. Pri tome je Royce imao veću ulogu u tehničkoj izradi automobila i njihovom dizajnu, dok je Rolls bio prvenstveno financijer i direktor (zanimljivo je da je Rollsovo ime došlo na prvo mjesto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već 1910. godine tj. četiri godine nakon osnivanja kompanije, Rolls je tragično poginuo u zrakoplovnoj nesreći, u dobi od samo 32 godine (bio je prvi Britanac koji je poginuo u zrakoplovu pokretanom na motorni pogon). Slično tome, Royce se teško razbolio već 1908. i povukao se na rad iz svog doma, tako da je vođenje kompanije Rolls-Royce uglavnom ostalo u rukama Claudea Johnsona. On je bio zaslužan za rani razvoj kompanije pa je samog sebe navodno opisao kao „crticu u imenu Rolls-Royce“.

Prvi model koji je kompanija napravila samostalno nakon svog osnivanja bio je Rolls-Royce 40/50 hp, nazvan navodno i „najboljim automobilom na svijetu“. Kasnije je taj model dobio poznato ime Silver Ghost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.