15. prosinca 1789. Krsto Mazarović – prvi let balonom u Hrvatskoj dogodio se vrlo brzo nakon prvog leta u svijetu!

Foto: Pro2, commons.wikimedia.org

Godine 1789. ostvaren je prvi let balonom u Hrvatskoj. Djelo je to čovjeka koji se zvao Krsto Mazarović. 

Bilo je to samo 6 godina nakon prvog leta balonom u svijetu (Europi). Dokaz je to da su Zagreb i Hrvatska u to vrijeme bili bliski europskim središtima širenja novih tehnologija i civilizacijskih dostignuća.

 

Na današnji dan davne 1789. godine poletio je Krsto Mazarović na prvi let balonom u čitavoj hrvatskoj povijesti. Dogodilo se to u Zagrebu, točnije pokraj crkvice sv. Roka. Pri tom se prvom letu Mazarovićev balon zadržao oko pola sata, a zatim se uspješno prizemljio na jednu livadu u blizini Save.

Ta 1789. povijesno je poznata, dakako, kao godina izbijanja Francuske revolucije. Zapravo je za to vrijeme prilično iznenađujuća bila činjenica da je prvi let balonom u Zagrebu ostvaren samo 6 godina nakon prvog leta uopće u svjetskoj povijesti – onog u Parizu 1783. Dapače, vjerojatno je i taj Mazarovićev balon bio izrađen u Francuskoj. Dokaz je to da su Zagreb i Hrvatska u to vrijeme bili relativno bliski europskim središtima širenja novih tehnologija.

Prvi zrakoplov lakši od zraka bio je balon pun toplog zraka koji su sagradili braća Montgolfier i uspio je 15. listopada 1783. letjeti nešto više od 4 minute. Takvim balonom se nije moglo letjeti u smjeru po želji posade i putnika, već se kretao nošen vjetrom.

 

Photo: wikipedia.org

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr