15. prosinca 1789. Krsto Mazarović – prvi let balonom u Hrvatskoj dogodio se vrlo brzo nakon prvog leta u svijetu!

Foto: Pro2, commons.wikimedia.org

Godine 1789. ostvaren je prvi let balonom u Hrvatskoj. Djelo je to čovjeka koji se zvao Krsto Mazarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to samo 6 godina nakon prvog leta balonom u svijetu (Europi). Dokaz je to da su Zagreb i Hrvatska u to vrijeme bili bliski europskim središtima širenja novih tehnologija i civilizacijskih dostignuća.

 

Na današnji dan davne 1789. godine poletio je Krsto Mazarović na prvi let balonom u čitavoj hrvatskoj povijesti. Dogodilo se to u Zagrebu, točnije pokraj crkvice sv. Roka. Pri tom se prvom letu Mazarovićev balon zadržao oko pola sata, a zatim se uspješno prizemljio na jednu livadu u blizini Save.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta 1789. povijesno je poznata, dakako, kao godina izbijanja Francuske revolucije. Zapravo je za to vrijeme prilično iznenađujuća bila činjenica da je prvi let balonom u Zagrebu ostvaren samo 6 godina nakon prvog leta uopće u svjetskoj povijesti – onog u Parizu 1783. Dapače, vjerojatno je i taj Mazarovićev balon bio izrađen u Francuskoj. Dokaz je to da su Zagreb i Hrvatska u to vrijeme bili relativno bliski europskim središtima širenja novih tehnologija.

Prvi zrakoplov lakši od zraka bio je balon pun toplog zraka koji su sagradili braća Montgolfier i uspio je 15. listopada 1783. letjeti nešto više od 4 minute. Takvim balonom se nije moglo letjeti u smjeru po želji posade i putnika, već se kretao nošen vjetrom.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: wikipedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.