15. srpnja 1741. – Rusi se iskrcali na Aljasci i donijeli kršćanstvo Eskimima i Indijancima

Na današnji dan 15. srpnja 1741. iskrcali su se prvi Rusi na obalu Sjeverne Amerike. Radilo se o istraživačkoj ekspediciji pod vodstvom Vitusa Beringa i Alekseja Čirikova, koja je isplovila u svibnju te godine s Kamčatke. Bering je plovio na brodu imena Sveti Petar, a Čirikov na brodu Sveti Pavao. Ta su se dva broda tijekom puta razdvojila, a upravo je Čirikov sa svojim brodom na današnji dan došao prvi do sjevernoameričke obale. Pretpostavlja se da je prvo ugledao otok koji danas nosi naziv Otok princa od Walesa (Prince of Wales Island), a nalazi se na jugozapadu Aljaske. Čirikov je poslao čamac s nekoliko ljudi na obalu, i upravo su to, po svemu sudeći, bili prvi Europljani koji su se ikada iskrcali na obale Aljaske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav ruski pothvat bio je impresivan, naročito s obzirom na činjenicu da su se ti istraživači nalazili tisućama kilometara udaljeni od Moskve i Sankt-Peterburga. Inače, upravo je te iste godine u Europi okrunjena carica Marija Terezija za vladara Ugarske i Hrvatske, a u Ruskom Carstvu zavladala je kći cara Petra Velikog – Elizabeta Petrovna – kao carica i samovladarica.

Rusi donijeli kršćanstvo Eskimima i Indijancima

Ruski monasi donijeli su i kršćanstvo na taj krajnji sjever Amerike među domoroce Eskime i Indijance. Prvi misionari bili su krajem 18. stoljeća pravoslavni monasi iz manastira Valamo u blizini Sankt Petersburga. Oni su došli u grad Sitka (Novoarhangelsk), tada središte Aljaske, a njihovim misionarskim radom tisuće domorodaca primili su kršćanstvo sa područja Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1867. Rusija je prodala SAD-u teritorij Aljaske za simboličnih 7,2 milijuna dolara. Na taj način Amerikanci su dobili zemljište na Aljaski za manje od pet centa po hektaru (po toj cijeni bi površina cijele Republike Hrvatske vrijedila samo 268 000 dolara).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.