15. veljače 1991. Višegradska skupina – jesu li Njemačka i Rusija glavni kočničari pristupa Hrvatske ovom savezu budućnosti?

Foto: Ured predsjednice RH

Glavni protivnici Višegradske skuppine su Rusija i Njemačka. Rusija i Njemačka teže spojiti svoje interesne zone, ostvariti tok energenata i spriječiti uzlet Srednje Europe. Na žalost, Hrvatska postaje sredstvo ostvarenja tog cilja i mi smo trenutno u fazi stvaranja tog spoja na jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što hrvatska javnost treba znati je da je u toj viziji Srbija “šelna” tog spoja njemačke zone s ruskom, dok je Slovenija šelna spoja njemačke zone sa tzv. Zapadnim Balkanom ili kako se se to po novom zove „jugoistočnom Europom“ ili “regionom”. Time se Hrvatska kao potencijalno problematična zemlja, za njemačko-ruski pogled na ovaj dio svijeta, hvata u kliješta između Srbije i Slovenije, dok se cijela Višegradska grupa hvata u kliješta između Rusije i Njemačke.

 

Dana 15. veljače 1991. osnovana je (zapravo obnovljena) Višegradska skupina koja se sastoji od četiri bivše komunističke zemlje Srednje Europe: Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke. Pokrenuta je zbog zajedničkog povijesnog kontinuiteta, gospodarskog, političkog i drugog povezivanja tih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višegradska skupina danas dobiva na značenju i snazi, posebno zbog snažnog otpora nekim mainstream trendovima sa Zapada kao: antimigracijska politika, LGTB agende, odnos prema Rusiji (tu nema potpune konzistentnosti te 4 zemlje), politika zaštite obitelji i braka, gospodarska suradnja, pravac Baltik-Jadran i dr.

Hrvatskoj je mjesto u Višegradskoj skupini!

Novi pogledi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: hkv.hr

Hrvatske vlasti, nažalost, zanemaruju su vrijednost Višegradske skupine.

Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim gospodarskih učinaka koje bi ulazak Hrvatske u Višegradsku grupu donio, Hrvatska bi neminovno morala mjenjati i prilagođavati svoje društvo tom procesu. Taj proces zahtjevao bi nove elite, kako u gospodarstvu, tako i u politici, znanosti, kulturi i skoro svim drugim područijima društva. Te nove elite bi se regrutirale po sposobnosti „probijanja“ na tom novom tržištu, a ne bi kao dosada tavorile na „brdovitom balkanu“ na kome je imperativ onemogućavanje promjena i uspjeha drugih koji su van tog elitnog kruga. U tome su suglasne sve elite država nastalih iz bivše Jugoslavije i svaka posebno u svojim zemljama drži na uzdi sve procese kako ne bi došlo do smjene elita, piše hkv.hr

Glavni kočničari su oni koji time najviše gube, oni koji nastoje spriječiti pojavu novog, pojavu dinamičnog, pojavu slobodnog tržišta, pojavu novih političkih i društvenih ideja i promišljanja. Oni kojima sukob „partizani-ustaše“ uvijek garantira politički program na nekoliko stranica, oni koji jako dobro znaju kako zabaviti Hrvate retorikom dok oni u pozadini odrađuju poslove bez ikakvih ideoloških ograda.

Iza njih su veliki „gospodarstvenici“ koji nisu sposobni poslovati na slobodnom tržištu i koji bi bez svojih političkih ataka bili pometeni od konkurencije. Iza toga su i oni u znanstvenoj zajednici koji su kupili diplome, koji su ih dobivali u raznim varijantama političkih zasluga, pa u kulturi oni koji su tu istu kulturu koristili na način da se dodvore elitama i da budu njihovi pokrovitelji u kulturnom svijetu.

Osovina Baltik-Jadran

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: hkv.hr

Glavni protivnici te inicijative su Rusija i Njemačka. Rusija i Njemačka teže spojiti svoje interesne zone, ostvariti tok energenata i spriječiti uzlet Srednje Europe. Na žalost Hrvatska postaje sredstvo ostvarenja tog cilja i mi smo trenutno u fazi stvaranja tog spoja na jugu. Ono što Hrvatska javnost treba znati je da je u toj viziji Srbija “šelna” tog spoja njemačke zone s ruskom, dok je Slovenija šelna spoja njemačke zone sa tzv. Zapadnim Balkanom ili kako se se to po novom zove „jugoistočnom Europom“. Time se Hrvatska kao potencijalno problematična zemlja, za njemačko-ruski pogled na ovaj dio svijeta, hvata u kliješta između Srbije i Slovenije, dok se cijela Višegradska grupa hvata u kliješta između Rusije i Njemačke.

U toj viziji Hrvatska ne smije napredovati, nego stagnirati jer svaki napredak je prijetnja za taj spoj. Bilo kakvo aktiviranje luka Ploče i Rijeka donosi izlaz Višegradskoj grupi iz okruženja, bilo kakva izgradnja LNG terminala i plinovoda Jadran-Baltik donosi oslobađanje tim zemljama od ucjena Rusije i Njemačke, bilo kakav napredak Hrvatske Hrvatsku pozicionira drugačije u odnosu na Višegradsku grupu i srednju Europu i to ni Rusija ni Njemačka ne žele dopustiti. Na žalost, ta dinamika je trenutno na snazi i Hrvatska je uz bok protivnika inicijativa na Uspravnici Jadran – Baltik.

Svijetla budućnost Višegradske skupine!

Jedan od prioriteta Višegradske skupine trenutno je stvaranje suvremenih prometno-infrastrukturnih veza smjera sjever-jug od Baltika do Hrvatske, kao i energetsko-tržišnih veza tih zemalja. U vrijeme trenutnih političkih i drugih procesa u Europi i svijetu (mostobran u migracijskim procesima, sukob u susjednoj Ukrajini, brana gender ideologije, pitanja naftnih i plinskih tokova, strateška prometna europska tranverzala sjever-jug i dr.) Višegradska skupina dobiva na velikom značaju.

Zapravo, u očima mnogih Europljanja države Višegradske skupine su posljednji svjetionik da Europa neće otklizati u bezličnost, unifomnost i problematične puteve formalno proklamirane “multikulturalnosti”, iza kojih se zapravo kriju interesi političkih, gospodarskih i drugih elita.

Slijedeće godine donijeti će odgovore na mnoga pitanja glede temelja i funkcionirajna EU, a time i Višegradske skupine koja smatra da EU mora biti savez država, a ne nikakva unipolarna ili federativna organizacija u kojoj većinu stvati diktira Bruxelles.

Zanimjivo je da na summitu Višegradske skupine u listopadu 2015. u Mađarskoj umjesto uobičajene 4 državne himne zemalja članica intonirana i hrvatska himna „Lijepa naša domovino“ i to prva po redoslijedu!

Ali to hrvatske vlasti uopće ne zanima ni premijera Plenkovića, a osobito ne novog predsjednika Milanovića koji je čak u predizbornoj kampanji izrazio nediplomatski i sirovi govor prema Višegradskoj skupini, a osobito njenom zaštitnom znaku Viktoru Orbanu kojeg je prozvao “mali diktator”. Podjsetimo se, Zoran Milanović se, navodno, u Beogradu učlanio u Komunističku partiju Jugoslavije, koja je bila vladajuća poluga diktature u Jugoslaviji.

Milanović lagao o svom ocu i prešutio svoje članstvo u Komunističkoj partiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.