17. siječnja 1624. umro Toma Bakač Erdödy – „U Bogu pobijedih!“

Na današnji dan, 17. siječnja 1624. umro je hrvatski ban, veliki vojskovođa, domoljub i borac protiv Turaka – Toma Bakač Erdödy. Pokopan je u zagrebačkoj katedrali, a na grobu mu piše velike riječi: „U Bogu pobijedih!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji je po tome što je u bitki kod Siska 1593. godine pobijedio nadmoćniju tursku vojsku koja je brojila 15.000 vojnika. Bila je to bitka koja je navijestila svijetle dane za Hrvate i kršćanske narode Europe nakon više od 200 godina ekspanzije islama prema srcu Europe. Zahvalnost i sreća u Europi bila je velika nakon mnogih poraza kršćanskih vojski pred nadirućim Turcima. Španjolski kralj Filip II. je odlikovao hrvatskog bana Erdödya imenujući ga vitezom reda “svetog Spasitelja“.

Toma je doveo svojih 2.400 vojnika, a s pridruženim četama skupilo se jedva 5.000 kršćanskih vojnika. Stoga dok su mnogi zapovjednici dvojili treba li se sukobiti s višestruko jačim Turcima, Toma je uskliknuo svoj poznati usklik koji je nadahnjivao kasnije generacije hrvatskih domoljuba i vojnika: “Ne gledajmo na broj neprijatelja, Bog će nam pomoći!”.

Kršćanska vojska je, predvođena banom Erdödyjem, strahovito razbila tursku vojsku, koja je, što u boju, što u rijeci Kupi, izgubila oko 10.000 vojnika, a sam Hasan-paša se s 12 najistaknutijih turskih begova pri bijegu utopio u rijeci. Velika i sjajna pobjeda kod Siska koja je bila prekretnica u ratu Hrvata s Turcima, oduševila je cijelu kršćansku Europu. Povjesničari bilježe da je nakon ove pobjede Toma glasno uskliknuo: “U Bogu pobijedih!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Klement VII. pohvalio je pobjednike posebnim pismom, a španjolski kralj Filip II. je odlikovao hrvatskog bana Erdödya imenujući ga vitezom reda “svetog Spasitelja“.

Prije ove bitke slavni hrvatski ban porazio je Turke kod Ivanića i u Moslavini, te kod Slunja kada je porazio pet puta brojniju tursku vojsku. Ove pobjede, zajedno sa pobjedama Zrinskih, nagovijestile su bolje dane za Hrvate i Hrvatsku te slabljenje turskih navala na hrvatske krajeve, kao i obnovu onoga što se zvalo „ostaci ostataka nekadašnje velike Hrvatske“.
Slavni ban i obitelj Erdödy imala je mnoge posjede u Hrvatskoj: Varaždin, Jastrebarsko, Samobor, Cesargrad, Moslavinu i još mnoge posjede u Hrvatskom Zagorju, Prigorju i drugdje te je uz obitelj Zrinski bila najmoćnija hrvatska velikaška porodica u to vrijeme.

Umro je na današnji dan u Krapini, a pokopan je u zagrebačkoj katedrali podno zidina slavnog Zagreba kojeg je baš Toma dao utvrditi protiv Turaka i u koje turski osvajač nikada nije kročio. Zagreb i Okić, veliki posjed Erdödya blizu Samobora, nikada nisu pali pod vlast turskog polumjeseca zahvaljujući ponajprije ovoj slavnoj obitelji čiji je najpoznatiji izdanak slavni hrvatski ban, čiji grob krasi natpis njegovih riječi: “U Bogu pobijedih!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.