17. siječnja 1917. rođen Ratko Kacian – znate li da je reprezentacija NDH bila član FIFA-e i igrala službene utakmice?

Foto: Wikipedia

ND Hrvatska (NDH) odigrala je petnaest međudržavnih utakmica. I sve su registrirane kod FIFA-e kao službene. Glavni tajnik FIFA-e Ivo Schricker potpisao je ispravu o primanju NDH u međunarodnu nogometnu organizaciju 16. srpnja 1941., samo tri mjeseca kasnije od uspostave NDH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu svojih reprezentativnih utakmica Ratko Kacian (r. 17. siječnja 1917.) odigrao je baš za reprezentaciju NDH (10), te po jednu za Banovinu Hrvatsku i Jugoslaviju. Prvu utakmicu igrala je na čuvenom Prateru u Beču pred 40.000 navijača, a u postavi reprezentacije NDH je bio i Ratko Kacian.

Često smo bili svjedoci čuđenjima kako talijanski ili njemački mediji, pa i rumunjski i slovački iz naftalina vade podatke o tim utakmicama iz četrdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme II. svjetskog rata, a zapravo njihovi sportski novinari čine samo ono što svi njihovi kolege širom svijeta čine oduvijek. Jednostavno, vade statistiku prethodnih utakmica,  pritom ne razbijajući glavu o nekakvim političkim podjelama u Hrvatskoj koje su zahvatile i nogomet.

Istina jest: reprezentacija Banovine Hrvatske odigrala je četiri utakmice, a reprezentacija NDH čak petnaest,  u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisna Država Hrvatske bila je članica Svjetske nogometne organizacije FIFA i to je  činjenica. I takva reprezentacija Hrvatske igrala je punopravne i danas statističke utakmice,  i u Zagrebu, Bernu, Budimpešti, Stuttgartu, Genovi, Bratislavi i Bukureštu.
Osnovicu  te hrvatske reprezentacije činili su igrači zagrebačkog Građanskog od kojih su mogi nakon rata završili, spašavaći živu glavu, u beogradskom Partizanu. I u ono vrijeme znanje nogometa moglo je, i te kako, spasiti život.

Posljednju utakmicu reprezentacija NDH odigrala je u travnju 1944. u Zagrebu protiv Slovačke i pobijedila 7-3. Malo kome je više bilo  do nogometa, no  u svibnju 1945. godine dogodilo se nešto nezamislivo: rasformiran je slavin Građanski, najveći klub prve Jugoslavije i NDH, te jedan od najvećih klubova Europe. Arhive kluba su spaljene, a najbitniji igrači, i oni koji su igrali za NDH transferirani su u Beogradu, u Partizan.

A Ratko Kacian, premda je igrao za reprezentaciju NDH, od 1944. godine sudjeluje u NOB-u, a Dinamu se pridružio odmah po osnivanju i biva njegov član u periodu 1945-1949. Tamo je odigrao 57 utakmica, postigavši 19 golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je sjajan pucač, oštroga, snažnog udarca, no Kacian je radije birao asistencije. Takve su navike i razumljive, jer je u HAŠK-u igrao uz neponovljivoga Icu Hitreca, u Hajduku uz Franu Matošića, u Dinamu uz Franju Wölfla i Željka Čajkovskog

Pri kraju karijere imao je ulogu igrača-trenera u zagrebačkom Milicionaru, klubu koji je ubrzo preimenovan u Borac, a potom fuzioniran sa današnjim NK Zagrebom. Kacian je preminuo je 1949. u svojoj 32. godini od upale srčanih zalisaka.

Kada je Dinamo, u prosincu 1967. godine osnovao svoju nogometnu školu u Maksimiru, nadjenuo joj je ime u spomen na dvojicu veličanstvenih i, nažalost, prerano preminulih nogometaša – Ratka Kaciana i Icu Hitreca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o reprezentacijama Banovine Hrvatske i NDH neupitni je dio i nogometne i društvene  povijesti koji je silom prilika bio zatomljen, doslovce zabranjen.  No, pozorno istražujući  sudbine ljudi koji su sudjelovali u tom  turbulentnom  razdoblju naše povijesti,  dolazimo do bistrijih spoznaja koje nam dosad nisu bile poznate. U Hrvatskoj se nogomet igrao i prije 1945. godine, i prije 1941. godine, i Hrvatska je tada imala velike klubove:  Građanski, Hajduk, HAŠK, Concordia koji su bili prvaci prve Jugoslavije. I velikih, svjetski poznatih nogometaša. Makar se pokušavalo tvrditi i drugačije. Zato  je nepotrebno zgražanje kada netko primjeti da je Hrvatska protiv Slovačke igrale ne pet nego 12 puta kako piše u statistikama FIFA-e. Igrao se nogomet i tada u vrijeme rata, itekako!

Na službenim stranicama HNS-a stoji podatak da je Hrvatska član FIFA-e od 1941., a da je članstvo potvrđeno 1992. Nikakvih drugih podataka o utakmicama koje je Hrvatska odigrala prije 1990., nažalost, nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.