17. srpnja 1794. francuski revolucionari ‘giljotinirali’ 16 moliteljica – časnih sestara karmelićanki

Foto: BTR1

Na današnji dan, 17. srpnja 1794. godine, na giljotini su ubijene karmelićanske mučenice iz Compiegnea. Radilo se o pripadnicama Reda Bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, koji je utemeljila znamenita sveta Terezija Avilska. Te sestre, koje su djelovale u Compiègneu u sjevernoj Francuskoj, uhićene su za vrijeme Francuske revolucije i osuđene na smrt. Bilo je to doba vladavine revolucionarnog terora, kad su vršena masovna smaknuće na giljotini.

Our_Lady_of_Mount_Carmel_Church,_Quidenham,_Norfolk_-_Windows_-_geograph.org.uk_-_1084822

Zanimljivo je da su časne sestre karmelićanke klauzarni red koji unutar zidova svog samostana cijeli život mole za spas duša i sve ljude svijeta sa pouzdanjem u Božju providnost. No, i takve potpuno nevine redovnice su bile revolucionarima dovoljan poticaj za zločin iz čiste mržnje prema onima koji se nisu htjeli odreći Krista i Crkve.

Herojska i nadahnjujuća smrt sestara karmelićanski

Šesnaest karmelićanki dovedeno je na današnji dan na stratište u Parizu, koje se nalazilo na mjestu današnjeg trga koji nosi ime Place de la Nation. Način na koji su karmelićanke pristupile smaknuću bio je impresivan i dotaknuo je mnoga srca prisutnih.

Naime, one su pred stratištem obnovile svoje zavjete i zapjevale Veni Creator Spiritus (O dođi, Stvorče, Duše Svet). Nastavile su pjevati dok su, jedna za drugom, pristupale giljotini na kojoj su im odsijecane glave. Zadnja je bila smaknuta njihova poglavarica – blažena Terezija od sv. Augustina.

Zanimljivo je da je razdoblje vladavine terora završilo samo desetak dana nakon tih mučeničkih smrti karmelićanki iz Compiègnea. Naime, već 27. srpnja te godine smaknut je na giljotini i sam Robespierre, vodeći čovjek razdoblja terora. Karmelićanske mučenice iz Compiègnea je sveti papa Pio X. proglasio  blaženicama Katoličke crkve 1906. godine.

Spomendan im je upravo na današnji dan, 17. srpnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: snimka ekrana