18. lipnja 1815. Bitka kod Waterooa – konačan Napoleonov poraz

Foto: Jean Auguste Dominique Ingres

Na današnji dan, 18. lipnja 1815., održana je jedna od najpoznatijih bitaka u čitavoj svjetskoj povijesti. Napoleon Bonaparte konačno je i jednom zauvijek poražen na bojnom polju kod belgijskog gradića Waterlooa (svega nekoliko kilometara južno od Bruxellesa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napoleonu se suprotstavila koalicija europskih vojski, pod zapovjedništvom dva vrsna vojna genija – engleskog vojvode od Wellingtona i pruskog feldmaršala von Blüchera. Vojvoda od Wellingtona imao je nadimak “Iron Duke” (Željezni vojvoda), a Blücher “Marschall Vorwärts” (Maršal naprijed) zbog svog ofenzivnog nastupanja.

Napoleon je svoju vojsku podijelio na dva krila, lijevo pod zapovjedništvom svog najvjernijeg suradnika, maršala Michela Neya (kojeg je Napoleon proglasio princom od Moskve i nazivao ga “najhrabrijim od hrabrih”) i desno pod zapovjedništvom maršala markiza de Grouchyja. Bitka je bila svojevrsna klaonica. Započela je prije izlaska sunca, trajala cijeli dan i završila kasno u noći.

Poginulo je gotovo 30,000 vojnika, od čega oko 25,000 na francuskoj strani. Maršalu Neyu ubijeno je za redom pet konja na kojima je jahao. Najelitniji odred Napoleonove vojske bila je Carska garda (Garde Impériale), a među njom tzv. Stara garda (Vieille Garde). Naposljetku je i ona pobijeđena. Zapovjednik Stare garde, general Cambronne navodno je izjavio kad su mu ponudili da se preda: “Garda umire, ali se ne predaje!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.