18. lipnja 1868. Miklós Horthy – tko je čelnik Mađarske zbog kojeg je Hitler okupirao Budimpeštu 1944. godine?

Foto: wikipedia

Za Hrvatsku je osobito zanimljivo da je Miklós Horthy već u dobi od 14 godina došao u Rijeku pohađati Pomorsku akademiju. Nakon završetka Akademije, Horthy je bio časnik u Austrugarskoj mornarici. Ona je imala glavno zapovjedno sjedište u Puli, pa je ondje i Horthy imao vilu u gradskoj četvrti Veruda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1868. godine rođen je znameniti mađarski državnik Miklós Horthy. Bio je na čelu Mađarske više od 24 godine – od 1920. do 1944. godine. Službeno je Mađarska u tom razdoblju bila kraljevina (Magyar Királyság), ali u praksi nije postojao kralj, nego je prijestolje bilo „prazno“. Horthy je u tim uvjetima držao vlast kao „regent Kraljevine Mađarske“ (mađ. „Magyar Királyság Kormányzója“).

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Horthyjeva je Mađarska surađivala s Hitlerom, no ipak je bila prilično umjerena u odnosu na druge desne režime. Primjerice, Židovi nisu bili krvavo proganjani kao u drugim državama. Zbog toga su Nijemci 1944. godine okupirali Mađarsku i postavili u njoj pronacističku vladu Ferenca Szálasija i njegove fašističke stranke imena Stranka strjelastog križa (mađ. Nyilaskeresztes Párt). Horthyja su svrgnuli i stavili u zatvor u Bavarskoj, gdje je ostao do kraja Drugog svjetskog rata, a onda je i tamo ostao na slobodi.

Tek tada, nakon odlaska Horthya, su u Mađarskoj počele jake deportacije Židova u logore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku je osobito zanimljivo da je Horthy već u dobi od 14 godina došao u Rijeku pohađati Pomorsku akademiju. Nakon završetka Akademije, Horthy je bio časnik u Austrugarskoj mornarici. Ona je imala glavno zapovjedno sjedište u Puli, pa je ondje i Horthy imao vilu u gradskoj četvrti Veruda.

Potkraj Prvog svjetskog rata Horthy je postao admiral i posljednji vrhovni zapovjednik Austrougarske flote. Rat je ubrzo zatim završio, a Mađarska je izgubila bilo kakav pristup moru i silno je smanjena.

Nakon rata, Amerikanci nisu optužili Horthyja za ratne zločine. Nastavio je živjeti na slobodi u Bavarskoj. U Mađarsku se, dakako, nije mogao vratiti jer su tom zemljom zavladali komunisti. Horthy se 1950. preselio u Portugal, i to u primorski grad Estoril, poznat kao turističko središte s plažama. Estoril se zapravo nalazi u predgrađu portugalskog glavnog grada Lisabona, na obali Atlantskog oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je u Horthyjevo doba Estoril bio okupljalište prognanih europskih vođa i monarha. Naime, u okolici Estorila živjeli su osim admirala Hothyja i prognani talijanski kralj Umberto II., zatim prognani rumunjski kralj Carol II. te današnji španjolski kralj Juan Carlos (u to vrijeme još dječak). Osim njih, tamo je ljetnikovac sagradio i portugalski vođa Salazar.

Admiral Miklos Horthy umro je u Estorilu u visokoj dobi od 88 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.