18. siječnja 1878. James Cook – kako su otkriveni Havaji?

James Cook
Foto: wikimedia commons

Britanska ekspedicija naposljetku se vratila u Europu, a Havaji su, zahvaljujući njima, otkriveni njezinim stanovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

James Cook najpoznatiji je britanski pomorac i istraživač. U pomorsku povijest upisao se brojnim nevjerojatnim pothvatima. Kao član britanske Kraljevske mornarice poduzeo je nekoliko pomorskih putovanja. Prvi je oplovio Zemlju od zapada prema istoku, otkrio je kontinent Australiju, a istraživao je i Novi Zeland te Novu Gvineju.

Na posljednjem, trećem putovanju, 18. siječnja 1778., otkrio je skupinu otoka u Tihom oceanu.

Radilo se o Havajima koje je Cook nazvao „Otočje Sandwich“ po svome pokrovitelju Johnu Montaguu, grofu od Sandwicha. To je onaj isti grof koji je izumio sendvič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Map of the United States with Hawaii highlighted

Photo: en.wikipedia.org

Cook je pristao u uvalu Waime na havajskom otočiću Kauai. Tamo je dospio s dva broda, Resolution i Discovery. Domorodačko stanovništvo pružilo je dobrodošlicu pridošlicama te su njihovom posjetu pripisali religijsko značenje, smatrajući kapetana Cooka reinkarnacijom njihova božanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekoliko tjedana Cook i njegova ekspedicija napustili su Havaje, ploveći prema sjeveru u potrazi za prolazom između Atlantskog i Tihog oceana. U tome pothvatu nisu uspjeli te su bili prisiljeni vratiti se na Havaje.

Ovaj put Cook je pristao u svetoj havajskoj luci Kealakekua, čime je u očima domorodaca potvrđeno njegovo božansko poslanje. Cook i njegova posada iskorištavali su taj status uživajući u bogatstvima otoka.

Kada je jedan od članova posade umro, domoroci su uvidjeli da su i oni samo smrtnici te su odnosi među njima zahladili. Do konačnog sukoba između posade i domorodaca došlo je kada je jedan od domorodaca ukrao brodić na vesla s broda Discovery, na što je Cook u metežu hicem iz pištolja ranio havajskog poglavicu Kalaniopuua. Domoroci su potom napali članove posade te je u tome sukobu i sam kapetan Cook ubijen. Dogodilo se to 14. veljače 1779. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska ekspedicija naposljetku se vratila u Europu, a Havaji su, zahvaljujući njima, otkriveni njezinim stanovnicima.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.