1992. godine donesena Deklaracija o ujedinjenu RSK i RS

foto: Roberta F./Wikimedia

Na današnji dan 1992. godine u Prijedoru je donesena „Deklaracija o ujedinjenju Republike Srpske Krajine i Republike Srpske”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjenje Republike Srpske Krajine, koju su činili okupirani dijelovi Republike Hrvatske i Republike Srpske je bio politički projekt velikosrpskih političara iz Hrvatske i BiH iz uvodnog razdoblja velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH.

Cijelo je vrijeme rata Hrvatskoj i BiH taj zločinački projekt visio kao “mač nad glavom”, jer velikosrpska vodstva iz Hrvatske i BiH nikad nisu odustale od tog projekta, pa od te namjere nisu odustali ni početkom kolovoza 1995., dakle, neposredno uoči Oluje. Ujedinjenjem bi se tih područja pod nadzorom pobunjenih hrvatskih Srba i područja u BiH pod nadzorom Republike Srpske dodatno razbijala granica RH i BiH, dodatno se oživotvorila ideja Velike Srbije, a prijetila je opasnost da nakon višegodišnje nemogućnosti kontrole granica aktiviraju se mehanizmi međunarodnog prava koje bi velikosrbima dala područja Hrvatske i BiH u krajevima cementiranih višegodišnjom okupacijom.

Realizacija prijetnje o ujedinjenju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnja ujedinjenjem aktivirala se 1995., kad je Hrvatska operacijom Bljesak nanijela prvi veliki teritorijalni gubitak pobunjenim hrvatskim Srbima, koji nisu doživjeli od operacije Otkos 10. Nakon tog katastrofalnog poraza pobunjenih hrvatskih Srba, njihovo je vodstvo odlučilo je ubrzati proces ujedinjenja Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

Tako je u izlaganju na sjednici Skupštine Republike Srpske Krajine, održanoj 18. svibnja 1995. u Borovu Selu, predsjednik RSK Milan Martić, između ostaloga, naglasio: “Ujedinjenje RSK i RS mora postati pitanje sata, a ne više dana ili mjeseci. Sve drugo vodi Krajinu u propast. (…) Jedinstvena srpska država, to je rješenje našeg problema.” Na istoj sjednici, 20. svibnja 1995. skupština pobunjeničke tvorevine donijela je “Odluku o pristupanju realizaciji ujedinjenja Republike Srpske Krajine i Republike Srpske”.

U mišljenju je posebno naglašena suglasnost da “upravno središte buduće Ujedinjene Republike Srpske bude u Banjoj Luci”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve velikosrpske snove o ujedinjenju okupiranih dijelova Hrvatske sa teritorijima ostalih okolnih država prekinula je oslobodilačka akcija Oluja u kolovozu 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.