2. rujna 1991. Berak – Srbi ubijali bez milosti Hrvate rimokatolike i grkokatolike

Berak
Foto: Wikimedia commons/MirkoS18

Obrana sela Berak u Zapadnom Srijemu slomljena je 2. rujna 1991. godine. Toga dana u selu su ubijene četiri osobe, ranjeno ih je 11, a u logore je odvedeno 16 mještana. Najveća stradanja zabilježena su nakon pada sela, a u pokoljima su ubijeno je 45 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tim stradanjima hrvatska javnost jako malo zna, a zna se da su ubojice bili Srbi iz susjednih sela

Berak je poznat kao mjesto gdje su počinjeni neki od najstrašnijih zločina tijekom Domovinskog rata. Mještani su ubijani na ulici, po kućama, bacani u bunare te mučeni u logoru koji je uspostavljen nakon okupacije sela. Tijekom okupacije hrvatskog Podunavlja crkva Mučeništva sv. Ivana Krstitelja bila je pretvorena u diskoteku za zabavu i opijanje koju je vodio jedan od pripadnika zloglasnih Škorpiona.

Žrtve su nađene u masovnim grobnicama Šarviz doli i u ritu pored Negoslavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Svjedokinja Ana Mitrović – Srbi iz Berka bili su protiv Hrvatske

Na suđenju jedinom optuženom za Berak Gojku Eroru, koji je oslobođen, Ana Mitrović, svjedokinja optužbe iznijela je strahote koje su se događale u Berku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedokinja je izjavila da je svoj prvi iskaz, u kojem je nabrojala tko je sve bio u štabu TO, u miliciji, u logoru od Srba, pročitala iz knjige o Berku te čula od preživjelih susjeda.

Dana 30. kolovoza 1991. godine otišla je iz Berka, i nema neposrednih saznanja što se ondje događalo. Nije joj poznato što je opt. Gojko Eror konkretno radio.

Ana Mitrović izjavila je da su svi Srbi bili protiv RH, da nitko od njih nije bio u HV-u. Njezinom sinu je u lipnju 1991. godine propucana kuća i već su tada mogli nastradati. Ubijeni su joj suprug i sin. Njihova tijela pronađena su u masovnoj grobnici u Šarviz doli. Obojica su bila zatočena. Sinu su bile slomljene ruke, a suprugu rebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Berak – ubijeni i brojni Hrvati grkokatolici

U selu Berak, jugoistočno od Vinkovaca, uoči Domovinskog rata živjele su i 33 obitelji podrijetlom iz Žumberka. Riječ je o Hrvatima grkokatolicima koji imaju svoju župu i kapelu posvećenu Glavosijeku sv. Ivana Krstitelja. U taj su kraj došli 1942., kad je, na nagovor biskupa dr. Janka Šimraka, Žumberak napustilo 35 siromašnih obitelji iz župa Grabar, Pećno i Mrzlo Polje, koje su kolonizirale na biskupsko imanje Berkasovo nedaleko od Šida.

Godine 1945. nove su vlasti oduzele zemlju Hrvatima u Berkasovu, te je Žumberčanima ponuđeno useliti u napuštena odnosno ispražnjena folksdojčerska imanja. Tako su došli Žumberčani u Berak,a Berkasovo je ostalo u Vojvodini. Doseljeni su Žumberčani za Srbe, kojih je u Berku bilo nešto više od trećine, bili “ustašama”, te su se tako prema njima i odnosili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Za vrijeme velikosrpske agresije 1991. ubijeno je:

20 Hrvata rimokatolika

Kata Gavranović, Pero Gavranović, Jozo Mrkonjić, Ivica Orel, Ivica Potočki, Ljubica Potočki, Antun Gavranović, Ivan Gavranović, Ljubica Gavranović, Mato Gavranović, Marko Kujundžić, Ana Magić, Mato Mijatović, Đuro Mitrović, Ljubica Mitrović, Stipo Mitrović, Zlatko Mitrović, Željko Orel, Luce Tomić i Mato Tomić

8 Hrvata grkokatolika 

Ana Čučić, Pero Gvozdanović, Tomica Gvozdanović, Nadica Juratovac, Janko Latković, Zora Latković, Tomo Jelenić, Milan Kovačević

 

Još uvijek se traže tijela:

13 Hrvata rimokatolika

Rozalija Blaž, Edvina Ilanić, Ivan Ilanić, Josip Krošnjar, Jakob Kujundžić, Marin Kujundžić, Josip Majdanček, Marijan Marinčić, Marin Mitrović, Slavko Mitrović, Bartol Penavić, Tomo Pršlja

4 Hrvata grkokatolika

Milan Jelenić, Damir Kovačević, Milan Latković, Ilija Boić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.