(VIDEO) 2. siječnja 1950. Emil Jannings – neobična karijera prvog dobitnika muškog Oscara

Foto: ADN-ZB/Archiv Faschistisches Deutschland 1933-1945 Der faschistische Propagandaminister Goebbels (3.v.r.) und der Schauspieler Emil Jannings (2.v.r.) 1938 in St. Wolfgang [Oberösterreich]. 9682-38

Isprva je glumio u Njemačkoj, no zatim se preselio u SAD te u drugoj polovini 1920-ih godina ostvario karijeru u Hollywoodu. Godine 1929. dobio je prvog Oscara ikada dodijeljenog za najbolju mušku ulogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1950. godine umro je Emil Jannings (65), prvi dobitnik Oscara za najbolju mušku ulogu i jedan od najpoznatijih glumaca s njemačkog govornog područja iz prve polovine 20. stoljeća. Izvorno ime bilo mu je Theodor Friedrich Emil Janenz, a rodio se 1884. godine u švicarskom gradu Rorschachu.

U djetinjstvu se s obitelji preselio u Njemačku. Izvorno je bio kazališni glumac, a zatim je počeo glumiti i u njemačkim filmovima. Preselio se u SAD, gdje je u drugoj polovini 1920-ih godina ostvario karijeru u Hollywoodu. Godine 1929. dobio je prvog Oscara ikada dodijeljenog za najbolju mušku ulogu. Međutim, kad su zvučni filmovi zamijenili nijeme, Janningsova karijera u Hollywoodu završila je, vjerojatno zbog njegovog jakog njemačkog naglaska koji se nije mogao prodati američkoj publici. Jannings se tada vratio u Europu i počeo opet glumiti u njemačkim filmovima. Primjerice, 1930. godine glumio je s Marlene Dietrich u filmu Plavi anđeo (Der blaue Engel).

Nakon što su nacisti došli u Njemačkoj na vlast 1933. godine počeo je Emil Jannings glumiti i u propagandnim filmovima. Dakako, nacisti su željeli iskoristiti njegovu slavu i popularnost, koju je već ranije stekao, za promicanje svojih načela. Glumiti u te svrhe nastavio je i tijekom Drugog svjetskog rata. Osobito ga je koristio nacistički ministar propagande Joseph Goebbels, koji se u Janningsovom društvu volio fotografirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od poznatih povijesnih osoba koje je Jannings u filmovima glumio spomenimo kneza Otta von Bismarcka,  znanstvenika Roberta Kocha, kalifa Haruna al-Rašida, cara Petra Velikog, Georgesa Dantona, kralja Henrika VIII., kralja Luja XV. i rimskog cara Nerona. Jannings je umro u Austriji, u mjestu Strobl nedaleko od Salzburga, upravo na današnji dan 1950. godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.