20. ožujka 1602. Nizozemska istočnoindijska kompanija – fascinantne činjenice o ‘korporaciji’ koja je dominirala svijetom

Foto: Stephencdickson www.commons.wikimedia.org

Nizozemska istočnoindijska kompanija mogla je voditi i čitave ratove, a na svom je području imala pravo uhićivati ljude, pa čak i vršiti smaknuća. Pretpostavlja se da je oko 1637. godine njena ukupna vrijednost iznosila – preračunato u današnju valutu – oko 7.4 tisuća milijardi dolara!

 

Na današnji dan 1602. godine osnovana je kompanija koja je kasnije narasla u najveću svjetsku korporaciju. Dapače, Nizozemska istočnoindijska kompanija po nekima je bila i najveća korporacija u čitavoj svjetskoj povijesti. Ime “Nizozemska istočnoindijska kompanija” tj. na nizozemskom jeziku “Vereenigde Oostindische Compagnie” poznata je ponajviše pod kraticom VOC. Pojam “istočnoindijska” označava činjenicu da je ta kompanija operirala na području današnje Indije i jugoistočne Azije. Naime, dugo se vremena tijekom povijesti za to područje koristio naziv Istočna Indija, dok je Karipsko otočje koje je otkrio Kristofor Kolumbo nazivano Zapadna Indija.

Nekima se može činiti čudnim da je tako davno, početkom 17. stoljeća, nastala jedna kompanija u obliku dioničkog društva. No, već u to doba ranog kapitalizma to je bila prilično uobičajena pojava. U velikom dijelu zapadnoeuropskih država osnivane su kompanije koje su imale dioničare.

Po čemu je VOC bila posebna u usporedbi s drugim dioničkim društvima? Po tome što je uspjela dobiti monopol na nizozemske kolonijalne aktivnosti u Aziji. Naime, europska trgovina s Azijom bila je od ogromnog značenja u to vrijeme. Nizozemski brodovi prevozili su milijune tona robe, pri čemu su profiti bili ogromni. Uz sve to, VOC je uspjela dobiti od nizozemske vlade takve koncesije da je postala gotovo “država u državi”. Primjerice, imala je vlastitu vojsku, mogla je osnivati kolonije i kovati vlastiti novac. Dapače, VOC je mogla voditi i čitave ratove, a na svom je području imala pravo uhićivati ljude, pa čak i vršiti smaknuća.

Između 1602. i 1796. VOC je poslala oko 1,000,000 Europljana u Aziju, i to pomoću svoje flote od 4785 brodova. Pretpostavlja se da je oko 1637. godine ukupna vrijednost VOC-a iznosila – preračunato u današnju valutu – oko 7.4 tisuća milijardi dolara.

Izvor: narod.hr