20. srpnja 1944. operacija Valkira – najpoznatiji pokušaj atentata na Hitlera

Foto: commons.wikimedia.org

Hitler je bio tako blizu bombe da mu je iz noge moralo biti izvađeno oko 200 drvenih ulomaka, a odjeća mu je sva bila u krpama. U toj dvorani su zajedno s Hitlerom u trenutku eksplozije bila prisutna čak 24 čovjeka. Svima osim feldmaršalu Keitelu popucali su bubnjići od eksplozije. Dvorana se nalazila na poznatoj lokaciji “Vučja jazbina” (Wolfsschanze). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1944. dogodio se najpoznatiji atentat na njemačkog Führera Adolfa Hitlera. Događaj je obnovio popularnost jer je prikazan u filmu “Operacija Valkira” (Valkyrie) iz 2008. s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi.

Atentat je na današnji dan izveo pukovnik Claus von Stauffenberg (glumi ga Cruise). Taj njemački grof aristokratskog porijekla po vjeri je bio katolik.

Inače, obitelj von Stauffenberg bila je jedna od najmoćnijh južnonjemačkih katoličkih obitelji, a i danas su utjecajni i bili su nezadovoljni što je jedan scijentolog (Tom Cruise) glumio herojskog Clausa. Po mišljenju povjesničara, film dosta dobro prikazuje slijed događaja i, unatoč određenim umjetničkim slobodama, ne može mu se ništa bitno zamjeriti u pogledu vjerodostojnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što film nije toliko istaknuo je da su pri eksploziji bombe u Hitlerovoj blizini poginula 4 čovjeka: general Günther Korten (šef glavnom štaba Luftwaffe), general Rudolf Schmundt (šef personala u armijskom glavnom štabu), stenograf Heinz Berger i pukovnik Heinz Brandt.

Hitler je bio tako blizu bombe da mu je iz noge moralo biti izvađeno oko 200 drvenih ulomaka, a odjeća mu je sva bila u krpama.

U toj dvorani su zajedno s Hitlerom u trenutku eksplozije bila prisutna čak 24 čovjeka. Svima osim feldmaršalu Keitelu popucali su bubnjići od eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorana se nalazila na poznatoj lokaciji “Vučja jazbina” (Wolfsschanze), koja je služila kao Hitlerov stožer za Istočno bojište. Ostaci “Vučje jazbine” mogu se vidjeti i danas i nalaze su u istočnom djelu Poljske, pokraj grada Kętrzyna.

Nakon neuspjeha atentata Hitler je dao uhititi nevjerojatan broj od oko 5.000 ljudi, a oko 200 ih je smaknuto.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.