20. veljače sveta Jacinta Marto – ukazanja Gospe su darovana maloj, čistoj i pobožnoj djeci portugalske seoske sredine

Foto: wikimedia commons

Nije se Gospa bojala da ta djeca nisu „dorasla zadatku“, da će nešto pogrešno protumačiti i prenijeti jer riječ je o najčudesnijim i najvažnijim porukama za Crkvu i moderni svijet. Tko ima poniznost i kršćanskog rasuđivanja već će mu i sama ova činjenica dovoljno govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Papa Franjo proglasio je blažene Jacintu i Franju svetima, 13. svibnja o stotoj obljetnici Gospinog ukazanja u Fatimi. U vrijeme Gospinih ukazanja djeca Lucija de Jesus, blaženi Franjo i blažena Jacinta Marto imali su deset, devet i sedam godina.

Podsjetimo: u Fatimi je Blažena Djevica Marija tražila posvećenje opće Crkve svomu Bezgrješnom Srcu za mir svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troje djece je živjelo u Aljustrelu, malom selu koje je pripadalo fatimskoj župi. Gospa se u Cova da Iria ukazivala od svibnja do listopada 1917. iznad crnike ili hrastića visokog metar ili malo više. Bl. Franjo je samo vidio Gospu i nije je čuo. Bl. Jacinta ju je vidjela i čula. Lucija ju je vidjela i čula te je razgovarala s Blaženom Djevicom.

Bila je pastirica kad je doživjela Gospina ukazanja u Fatimi. Još veoma mlada, strpljivo je podnosila bolest koja ju je snašla i revno je svjedočila svoju pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.

Do danas, a pogotovo u godini kada smo obilježili 100. obljetnicu (13. svibnja) od prvog ukazanja Blažene Djevice Marije troje malih portugalskih pastira, taj broj je sigurno i znatno veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke iz Fatime su neraskidivo vezane uz povijest XX. stoljeća i povijest svijeta. Nije pretjerano reći da Fatima govori o smislu ljudske povijesti. Prigoda je da o ovoj značajnoj obljetnici pronađemo jednu od knjiga, ozbiljnih katoličkih autora, koja govori o Fatimi i pročitamo je, piše nedjelja.ba.

 

Podsjetimo: u Fatimi je Blažena Djevica Marija tražila posvećenje opće Crkve svomu Bezgrješnom Srcu za mir svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Osobito istaknula molitvu krunice i primanje sakramenata. Djevica Marija je nagovijestila skori kraj Prvog svjetskog rata (koji će se završiti za godinu dana), govorila o pošasti koja će se iz Rusije proširiti na cijeli svijet (komunizam) i o još strašnijem ratu ako se čovječanstvo ne obrati (Drugi svjetski rat), o progonu Crkve te velikom povratku čovječanstva Bogu. Koliko se samo pisalo, raspravljalo i nagađalo kroz gotovo pola stoljeća o sadržaju treće fatimske tajne koja je po nalogu svetog Ivana Pavla II. objavljena u svetoj i jubilarnoj 2000. godini. Događaji i poruke iz Fatime, mnogi su to napisali, mogu se sažeti na Isusove riječi iz Evanđelja: „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“

Gospa se u Fatimi ukazala maloj i nepismenoj djeci: Luciji dos Santos te njenim rođacima blaženim (bratu i sestri) Franji i Jacinti Marto. I opet Bog i preko tih činjenica šalje snažnu poruku: za vidioce nisu izabrani najugledniji vjernici iz tog mjesta, ni oni „najpobožniji“; nije se Gospa ukazala ni nekom svećeniku ili časnoj sestri, ni nekom uglednom teologu, ni biskupu… Nije se Gospa bojala da ta djeca nisu „dorasla zadatku“, da će nešto pogrešno protumačiti i prenijeti jer riječ je o najčudesnijim i najvažnijim porukama za Crkvu i moderni svijet. Tko ima poniznost i kršćanskog rasuđivanja već će mu i sama ova činjenica dovoljno govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Gospa Fatimska – zaštitnica mladih svijeta

Gospa Fatimska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.