20. veljače 1473. Nikola Kopernik – kako se Crkva protivila znanosti ako je katolički svećenik otkrio da se Zemlja vrti oko Sunca?

Foto: wikipedia

Tako definitivno ne stoji tvrdnja prosvjetiteljskih ideologa da je znanost bila na strani Kopernika, a Crkva protiv znanosti. Znanstvenici toga vremena jednostavno nisu vidjeli nikakvu prednost Kopernikovog sustava, tj. Koprenikovi najveći protivnici bili su upravo znanstvenici. Uistinu, prije nego što je Kopernikov sustav uopće mogao biti prihvaćen, on je morao biti znanstveno dokazan, a postupak dokazivanja započeo je tek u XVII. stoljeću izumom naprednih teleskopa koji u Kopernikovo vrijeme još nisu postajali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Jedna od opasnosti kada ste ateist i sekularni humanist koji nema dovoljno zdravog razuma pa čitate ateističke rasprave je što ćete naići na veliku količinu povijesne nepismenosti.

Nije teško rastaviti zabludu o Srednjem vijeku kao “mračnom vremenu” od 1000 godina na dijelove, posebice jer ljudi koji je predstavljaju ne znaju ništa o povijesti i jednostavno su pronašli nešto na internetu, no stvar propada čim im ponudite neki uvjerljivi dokaz. Često su zapanjeni sa zahtjevom da nabroje jedno ime, samo jedno, znanstvenika koji je spaljen, progonjen ili potlačen zbog znanosti u Srednjem vijeku. Nikada ne uspijevaju nabrojati niti jedno ime. Obično pokušaju ugurati Galilea u Srednji vijek, što je zabavno ako uzmemo u obzir činjenicu da je bio suvremenik Descartesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ih pitate zašto nisu uspjeli pronaći bilo kojeg znanstvenika s obzirom da je Crkva očito bila toliko zauzeta sa njihovim ugnjetavanjem, često pribjegavaju tvrdnji da je “Zla Crkva” bila toliko učinkovita u ugnjetavanju da su se svi bojali baviti znanošću. Tada im slobodno podastrijete listu nekih doslovno srednjovjekovnih znanstvenika, među njima: Albertus Magnus, Robert Grosseteste, Roger Bacon, John Peckham, Duns Scotus, Thomas Bradwardine, Walter Burley, William Heytesbury, Richard Swineshead, John Dumbleton, Richard of Wallingford, Nicholas Oresme, Jean Buridan, Nicholas od Cuse i mnogi drugi.

I slavni Nikola Kopernik rođen je krajem Srednjeg vijeka, te sigurno nije kao veliko pojedinačno svjetlo odjednom pao u mrak tog vremena, već je i njegovo DJELOVANJE i NJEGOV ZNANSTVENI RAD, posljedica naprednosti prilika i vremena u koje je živio.

K tome kao šećer: Nikola Kopernik bio je svećenik i izuzetno pobožan čovjek,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1473. rođen je jedan od najslavnijih znanstvenika u povijesti svijeta Nikola Kopernik. Poznat je kao pristalica heliocentrične teorije, po kojoj Zemlja nije smatrana središtem svemira. Premda su slične teorije postojale i mnogo ranije, njihovo prihvaćanje od strane Kopernika bilo je toliko revolucionarno u njegovo doba, da se slični fenomeni danas ponekad nazivaju “kopernikanski obrat”.

Kopernik je bio katolički svećenik i izuzetno pobožan čovjek iz iste takve obitelji. Njegov ujak je bio biskup, a rođeni brat i sestra su bili zaređeni kao svećenik i časna sestra Katoličke crkve.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko se zaista protivio Koperniku – znanstvenici ili Crkva?

Mnogi tadašnji znanstvenici, a među njima i najveći astronom svih vremena Danac Tycho Brahe, kritizirali su hipotezu da se Zemlja giba oko Sunca, koja je uvedena kao moguća još u Grčkoj prije više od dva tisućljeća. Ta hipoteza je imala zagovornike u srednjem vijeku i unutar Crkve te ju je u 15. stoljeću koristio astronom Regiomontanus i u 16. stoljeću kanonik Kopernik.

No tada nije bilo niti jednog znanstvenog dokaza da se Zemlja zaista kreće.

Protiv vjerovanja u Kopernikov model, u kojemu se planeti gibaju po kružnicama oko Sunca, bio je i veliki astronom i fizičar Kepler koji je računima pokazao da Kopernikov model nije točan, nego da se rezultati u skladu s astronomskim opažanjima mogu dobiti u novom modelu u kojemu se planeti gibaju po elipsama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična sudbina dogodila se i pobožnom katoliku i velikom znanstveniku Galileu Galilei o čemu smo pisali ovdje: Što je istina u prosvjetiteljskom mitu o ovom pobožnom katoliku i vrhunskom znanstveniku?

Tako definitivno ne stoji tvrdnja prosvjetiteljskih ideologa da je znanost bila na strani Kopernika, a Crkva protiv znanosti.

Znanstvenici toga vremena jednostavno nisu vidjeli nikakvu prednost Kopernikovog sustava, tj. Koprenikovi najveći protivnici bili su upravo znanstvenici. Uistinu, prije nego što je Kopernikov sustav uopće mogao biti prihvaćen, on je morao biti znanstveno dokazan, a postupak dokazivanja započeo je tek u XVII. stoljeću izumom naprednih teleskopa koji u Kopernikovo vrijeme još nisu postajali. Ništa bolje nije bilo ni u vrijeme Galilea koji je prihvatio i zagovarao Kopernikovu teoriju.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.