21. svibnja 1981. Italija – u masonskoj loži P2 sjedili su parlamentarci, bankari, ministri, šefovi tajnih službi, časnici…

Foto: Gary J. Wood/wikimedia commons

Lista masona je sadržavala ukupno 962 imena, od čega su 44 bila parlamentarna zastupnika, 49 su bili bankari, trojica ministri, a preko dvije stotine vojni časnici. Na listi su bili i svi šefovi talijanskih tajnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1981. talijanska je vlada objavila imena članova tajne masonske lože Propaganada Due (P2). Po talijanskom ustavu tajne su lože bile zabranjene zabranjene i zabranjeno je sudjelovanje vladinih dužnosnika u tajnim organizacijama. Samim time je djelovanje tajne lože P2 bilo ilegalno. Na popisu članova bili su poznati Talijani, primjerice Silvio Berlusconi, zatim Roberto Calvi (čelnik propale banke Ambrosiano), admiral Giovanni Torrisi (šef Glavnog stožera talijanske vojske) i cijeli niz generala.

Lista je sadržavala ukupno 962 imena, od čega su 44 bila parlamentarna zastupnika, 49 su bili bankari, trojica ministri, a preko dvije stotine vojni časnici. Na listi su bili i svi šefovi talijanskih tajnih službi. Pretpostavlja se da je dobar dio članova ipak ostao tajan, jer je loža ukupno mogla imati preko 1600 pripadnika. Na čelu lože bio je Licio Gelli, s masonskom titulom “Maestro venerabile”. Upravo u njegovoj kući policija je pretresom pronašla popis članova lože Propaganda Due. Inače, Gelli je bio pod istragom zbog afere koja je nastala propašću navedene banke Ambrosiano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.