21. svibnja 1981. Italija – u masonskoj loži P2 sjedili su parlamentarci, bankari, ministri, šefovi tajnih službi, časnici…

Foto: Gary J. Wood/wikimedia commons

Lista masona je sadržavala ukupno 962 imena, od čega su 44 bila parlamentarna zastupnika, 49 su bili bankari, trojica ministri, a preko dvije stotine vojni časnici. Na listi su bili i svi šefovi talijanskih tajnih službi.

 

Na današnji dan 1981. talijanska je vlada objavila imena članova tajne masonske lože Propaganada Due (P2). Po talijanskom ustavu tajne su lože bile zabranjene zabranjene i zabranjeno je sudjelovanje vladinih dužnosnika u tajnim organizacijama. Samim time je djelovanje tajne lože P2 bilo ilegalno. Na popisu članova bili su poznati Talijani, primjerice Silvio Berlusconi, zatim Roberto Calvi (čelnik propale banke Ambrosiano), admiral Giovanni Torrisi (šef Glavnog stožera talijanske vojske) i cijeli niz generala.

Lista je sadržavala ukupno 962 imena, od čega su 44 bila parlamentarna zastupnika, 49 su bili bankari, trojica ministri, a preko dvije stotine vojni časnici. Na listi su bili i svi šefovi talijanskih tajnih službi. Pretpostavlja se da je dobar dio članova ipak ostao tajan, jer je loža ukupno mogla imati preko 1600 pripadnika. Na čelu lože bio je Licio Gelli, s masonskom titulom “Maestro venerabile”. Upravo u njegovoj kući policija je pretresom pronašla popis članova lože Propaganda Due. Inače, Gelli je bio pod istragom zbog afere koja je nastala propašću navedene banke Ambrosiano.

Izvor: narod.hr