21. travnja 1896. Ante Šercer – komunisti poslali na robiju otorinolaringologa svjetskog glasa

Foto: http://proleksis.lzmk.hr/47969/

Nakon dolaska partizana u Zagreb, prof. dr. Antu Šercera, otorinolaringologa svjetskog glasa su Titovi komunisti poslali na robiju. No, time je izbjegao sudbinu mnogih obrazovanih hrvatskih intelektualaca iz svih područja javnog i društvenog života koji su ubijeni ili morali pobjeći u inozemstvo pred partizanskim terorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prof. dr. Ante Šercer, rođen na današnji dan 1896. u Požegi, za vrijeme NDH obnašao je svoju liječničku i ljudsku dužnost i liječio ljude bez obzira na naciju, vjeru i rasu, što je komunistima bilo dovoljno za robiju.

Vjerojatno mu je kao minus ubrojeno i osnivanje Medicinskog fakulteta u Sarajevu 1944. godine.

Premda je čak podupirao prvu Jugoslaviju, nakon 1945. komunistički režim ga je osudio na godinu dana teške robije “zbog podrške NDH”. U stvarnosti se samo radilo o tome da je prof. Šercer kao liječnik liječio svakoga, kako u prvoj Jugoslaviji, tako i u NDH: brojne visoke ličnosti i političare, od jugoslavenske kraljevske obitelji do čuvenog Louisa Armstronga, poznatih svjetskih tenora Maria del Monaca i Giuseppea di Stefana, te brojnih drugih osoba svjestkog glasa.

Medicinu je studirao u Grazu i Pragu, a kasnije je radio na Klinici za uho, nos i grlo u Zagrebu. Od 1946. godine predstojnik je Odjela za bolesti uha, nosa i grla u zagrebačkoj Bolnici milosrdnih sestara, koji 1964. godine pretvara u sveučilišnu kliniku, osnovavši pri njoj znanstveni Institut za proučavanje i zaštitu uha i dišnih organa u Zagrebu, kao i Institut za talasoterapiju u Crikvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaslužan je za osnutak Medicinskog fakulteta u Sarajevu 1944., a prvi je od hrvatskih kliničara stekao međunarodno priznanje otkrićem nazotorakalnih refleksa, tumačenjem nastanka deformacija nosne pregrade i otoskleroze, plastičnim i rekonstruktivnim zahvatima nosa i uške.

Bio je dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu školske godine 1936./37 godine. Od 1930. do 1945. bio je član HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.