22. rujna 1933. rođen Ivan Prebeg – prvi Hrvat boksačka svjetska zvijezda

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 1933. rođen je Ivan Prebeg, prvi pravi boksački as iz Hrvatske i zvijezda europskih ringova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postao je prvi Hrvat profesionalni prvak Europe u poluteškoj kategoriji i prva od niza boksačkih zvijezda Hrvata: Mate Parlova, Marijana Beneša, Ante Josipovića, Damira Škare, Željka Mavrovića i Filipa Hrgovića.

Prebeg je rođen u velikoj hrvatskoj katoličkoj obitelji u Josipdolu u Lici, te je kao beba sa roditeljima i četvero braće i sestara došao u Zagreb što je obilježilo njegov život.

Iz plejade naših boksačkih sanjara, u tom teškom i neizvjesnom profesionalnom borilištu, ostao je zabilježen kao izraziti talenta hrvatskog čovjeka za svijet čvrstih šaka, snažnih vilica i nezadržive volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obožavao je nogomet, divio se plavima i za njih navijao na svakoj utakmici. Izvan dvorišta i ulice nije previše mislio na boks. 15 godina boksao je po dvoranama Pariza, Londona, New Yorka i bio zaboravljen u domovini. Imao je neslužbeni status odbjeglog imigranta, a kada se vratio bio je već poznata boksačka zvijezda.

Godine 1969. na prepunoj i krcatoj Šalati pred svojim Zagrepčanima pobijedio je prvaka Velike Britanije Eddiea Avotha i postao prvak Europe u prestižnoj poluteškoj kategoriji.

Tako je nepun sat nakon početka zagrebačkog slavlja javljala londonska radiostanica BBC, i nastavila komplimentima na račun 36-godišnjeg Ivana Prebega koji je iz riznice iskustva izdvojio sve što je bilo nužno da u meču, kakav se viđa jednom u deset godina, nadmaši velikog športaša iz Cardiffa koji je došao sa velikim ambicijama i s dobrim preporukama stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminuo je u Zagrebu , dana 29. lipnja 1995. Plemenit čovjek, legenda hrvatskog boksa, Hrvati i domoljub Ivan Prebeg preselio se u vječnost. Tisuće građana i prijatelja odalo je posljednju počast velikanu hrvatskog boksa Ivanu Prebegu.

Pokopan je na Mirogoju nedaleko od još jednog velikana hrvatskog sporta Dražena Petrovića.

Veliki Ivan Prebeg:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.