Na 23. Đakovačkim bušarima 4.000 maskiranih sudionika

Foto: Thinkstock

U Đakovu će u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače biti održani 23. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija u Slavoniji i Baranji, na kojoj će nastupiti oko četiri tisuće sudionika, među kojima i gosti iz Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna priredba dvodnevnih Bušara, velika pokladna povorka koja defilira centrom Đakova kroz samo korzo, ove godine će prvi put biti održana u subotu, a ne, kao dosad, u nedjelju, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare vinkovački gradonačelnik Zoran Vinković

Dolazak na Bušare najavile su karnevalske, fašničke, pokladne skupine, škole, dječji vrtići, KUD-ovi i dr.

“U pokladnoj povorci nastupit će oko četiri tisuće sudionika iz gotovo svih dijelova Hrvatske sa svojim tradicionalnim, ali i suvremenim maskama, koje su, kao i uvijek, posebno ovdje u Đakovu prilagođene vremenu, prostoru i aktualnim događajima s kojima se susrećemo, a maskirani sudionici parodiraju maskama na aktualne teme. Sukladno tradiciji Đakovačkih bušara, podnosim neopozivu ostavku i predajem vlast i ključeve Grada bušarima”, rekao je Vinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Saveza KUD-ova grada Đakova Tomislav Vuković rekao je da će uz pomoć bušarskog čave prebroditi krizu vlasti. Direktorica đakovačke Turističke zajednice Marija Burek naglasila je kako i 23. Đakovački bušari imaju međunarodni karakter.

“Dosad su naši gosti izvana bile mohačke buše, a ove godine dolazi i društvo iz Slovenije, također s tradicijskim maskama što će ovdje biti novost”, rekla je Burek i dodala kako je cilj Bušarima da stanu uz bok karnevalima u Rijeci i Samoboru.

Tomislav Đambić, zadužen za konjički dio Bušara, najavio je sudjelovanje 70 konjanika iz cijele Slavonije i Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovačke bušare prati i gastro-fest sa 40 izlagača hrane, pića, rukotvorina i dr. U nedjelju je u prigradskim Piškorevcima na programu pokladno jahanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.