23. ožujka 1900. rođen Erich Fromm – filozof čija je misao obilježila 20. stoljeće

Foto: Müller-May/ Rainer Funk, commons.wikimedia.org

Erich Fromm, rođen 23. ožujka 1900. svakako je jedan od najvećih filozofa, sociologa i psihoanalitičara dvadesetog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bio ljevičar, i iako su neke njegove prosudbe i mišljenja u osnovi bile pogrešne, odnosno povijesno netočne i vremenski promašene, to nipošto ne umanjuje važnost njegovog ukupnog djela i njegove kritike suvremenog društva, potrošačkog mentaliteta, materijalizma i slično.

Štoviše, u ovim neizvjesnim i nemirnim vremenima u kojima živimo, aktualnost Frommovih promišljanja i ocjena uzroka društvenih pojava i ljudskih karaktera iznova dobiva na važnosti i doista je teško opovrgnuti.

Frommova najpopularnija knjiga je svakako Umijeće ljubavi, internacionalni bestseler koji je rekapitulirao i dopunio teoretske principe ljudske prirode iz djela Bijega od slobode i Čovjek za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Imati ili biti?’ jedna je od najutjecajnijih knjiga druge polovine dvadesetog vijeka. Ništa manje od manifesta nove socijalne i psihološke revolucije u cilju spašavanja naše ugrožene planete, ova knjiga je rezime prodorne Frommove misli. Njegova je teza da se dva modela postojanja – materijalnog posjedovanja i bivstvovanja –  bore oko ljudskog duha. Jedan je  model zasnovan na imanju, usredotočen na materijalne posjede, moć i agresiju i osnova za univerzalna zla: pohlepu, zavist i nasilje. Drugi je model bivstvovanja zasnovan na ljubavi, zadovoljstvu dijeljenja s drugim ljudima i na produktivnoj aktivnosti gdje je rad samo popratni ‘kotač’ ljudskog života, a ne osnova i smisao čovjeka kako su nametali monstruozni totalitarni sustavi nacizam i komunizam.

Njegova djela su „Bijeg od slobode“, „Autoritet i porodica“, „Čovjek za sebe“, „Anatomija ljudske destruktivnosti“ i dr.

Poznate Frommove izreke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • “Budite kao baklja na nebu, zračeći ljubav i svjetlost. Zamislite tisuću takvih baklji na nebu, poput sjajnih zvijezda u dalekim galaksijama koje možete vidjeti za vedre noći. Vi imate u sebi istu snagu da zračite ljubav i svjetlo i trebali biste sjajiti poput zvijezde, od trenutka kad se probudite ujutro, pa do trenutka kad idete spavati.”
  • “Ljubav nije rezultat seksualnog zadovoljenja, već je seksualno zadovoljenje rezultat ljubavi.”
  • “Moderni čovjek živi u obmani da zna što želi, dok u stvari želi ono što se od njega očekuje da želi.”
  • “Žudnja za moći nema korijen u snazi, nego u slabosti.”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.