23. ožujka sveti Turibije – zaštitnik katolika Perua i evangelizator Indijanaca

Foto: Nheyob , wikimedia commons

Veliki biskup Lime i blagovjesnik Indijanaca, sveti Turibije, rođen je 1538. godine u španjolskom mjestu Mayorga de Compos. Studirao je pravo na poznatom sveučilištu u Salamanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog dobrog poznavanja prava i kreposnog ži­vota, imenovan je inkvizitorom za Granadu. Po želji kralja Filipa II. imenovan je za biskupa Lime, iako nije imao nijedan klerički red. Primio je sve redove u Sevilji i stigao u svoje biskupsko sjedište 1581. godine.

Biskupija mu se prostirala uz obalu Pacifika u dužini od 520 km od Nikaragve prema jugu. Kako bi mogao upravljati tako raštrkanom bis­kupijom, sazivao je sabore, sinode i sam vršio pastoralne pohode. Održao je tri pokrajinska crkvena sabora i 13 biskupijskih sinoda.

Mar­ljivo je učio urođeničke dijalekte Indijanaca kako bi im mogao izravno propovijedati Evanđelje bez prevoditelja. I u tome se vidi kako je postupanje katolika prema Indijancima Južne Amerike bilo potpuno drugačije od onoga kako su postupali protestanti prema Indijancima Sjeverne Amerike. Čak i na teritoriju SAD-a španjolski katolički misionari Kalifornije i francuski misionari porječja Mississipija i Kanade su imali  blagonakloniji i evanđeoskiji odnos prema Indijancima nego kolonizatori i misionari iz Velike Britanije i protestantskih zemalja sjeverozapada Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz tome je puno češće miješanje bijelačkog stanovništva sa domorodačkim u katoličkim zemljama Amerike, ali i puno veći preživjeli broj Indijanaca u katoličkim zemljama, nego SAD-u. Tome je doprinijela i kršćanska evangelizacija Indijanaca, koja je uvelike izostala do novog doba na sjeveru kontinenta.

Posljedica je to katoličkog univerzalizma, ali i neukorijenjenosti eugenike i darwinizma u katoličkim zemljama koji je u zemljama sjeverozapada Europe (Velika Britanija, skandinavske zemlje, Njemačka) stvorio brojne predsrasude, koje su kasnije pretočene i u rasne teorije. Poznati američki rasizam ima korijene u tim pojavama, kao i ekskluzivnom protetantskom puritanizmu kao isključivom i jednoobraznom obliku kršćanstva.

Osim toga, sveti Turibije je bio odlučan u obrani siromaha i potlačenih i uporan u provođenju svoga biskupskog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je na današnji dan 1606. godine i sahranjen u Limi. Blaženim ga je proglasio papa Inocent XI. 1679., godine, a svetim Benedikt XIII. 1726. godine.

Zaštit­nik je Perua.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.