23. studenoga 1979. rođen Ivica Kostelić – skijaš koji je obilježio 21. stoljeće hrvatskog sporta!

Foto: fah

Sigurno najbolji hrvatski skijaš svih vremena i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena, Ivica Kostelić obilježio je 21. stoljeće hrvatskog sporta. Sjajne pobjede, Veliki kristalni globus, pet malih kristalnih globusa, četiri olimpijska srebra, svjetski prvak u slalomu. Sve to i još niz medalja i pobjeda učinile su ovog skromnog Zagrepčanina,  hrvatskog domoljuba, jednim od najvećih u povijesti hrvatskog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov pobjede i uspjesi u kontinuitetu dugi niz godina, od prve u Aspenu 2001. do srebrne medalje u Sočiju 2014. godine, s pravom Ivici Kosteliću daju naslov sportaša koji je obilježio 21. stoljeće našeg sporta.

Ivica Kostelić rođen je u Zagrebu 23. studenog 1979. godine. Svoju iznimnu karijeru započeo je rezultatima u dječjim natjecanjima, a sve je krenulo pobjedom u veleslalomu u Slovačkoj Vratni 1992. godine.

Kostelić je u karijeri pobijedio čak u 26 utrka Svjetskog kupa i imao 60 plasmana među prvom trojicom, osvojio je i četiri olimpijska srebra te po jedno zlato, srebro i broncu sa svjetskih prvenstava. Godine 2011. osvojio je Svjetski Kup i Veliki kristalni globus, kao najbolji skijaš svijeta, što je neponovljivi uspjeh hrvatskog muškog sporta. Dva puta bio je pobjednik Svjetskog kupa u slalomu, u sezonama 2002. i 2011. godine, a tri puta je bio pobjednik Svjetskog kupa u kombinaciji 2011., 2012., 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostat će zapamćen kao pobjednik utrke s najvišim startnim brojem u povijesti Svjetskog kupa (startao je kao 64-i), a to mu je uspjelo u Aspenu 2001. godine.

Godine 2010. primljen je u skijaški Hall of fame u austrijskom Kitzbuhelu.

Svi rezultati Ivice Kostelića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

–  26 pobjeda u Svjetskom kupu

–  60 postolja u Svjetskom kupu

– ZOI Torino 2006. – kombinacija – srebrna medalja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-ZOI Vancouver 2010. – superkombinacija – srebrna medalja

-ZOI Vancouver 2010. – slalom – srebrna medalja

-ZOI Soči 2014. – superkombinacija – srebrna medalja

-Svjetsko prvenstvo St. Moritz, Švicarska 2003. – slalom – zlatna medalja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Svjetsko prvenstvo Garmisch, Njemačka 2011. – super veleslalom – brončana medalja.

-Svjetsko prvenstvo Schmlading, Austrija 2013. – superkombinacija – srebrna medalja.

Ivica Kostelić je po izboru Sportskih novosti najbolji sportaš Hrvatske 2002., 2003., 2009., 2010. i 2011. godine, a po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora 2003., 2010. , 2011. i 2013. godine.

Odlikovan je odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, a 2002. godine postao je dobitnik Državne nagrade za sport Franjo Bučar.

Ovaj izuzetni sportaš, kao i cijela obitelj Kostelić, osim sportskim uspjesima uvijek se odlikovala i domoljubljem. U njegovom sportskom odgoju imala je i vrlo važnu komponentu ljubav prema Domovini. Tako su Janica i Ivica s ponosom i suzama nosili hrvatski barjak diljem svijeta, baš u vrijeme najstrašnije “detuđmanizacije”,ocrnjivanja Domovinskog rata, branitelja i bilo kakvog domoljublja početkom novog stoljeća kada su na vlasti bili SDP i Stipe Mesića. Osobito se sjećamo hrabrih istupa Ante Kostelića protiv tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića koji je bio stjegonoša hajke na Franju Tuđmana, hrvatske generale i Domovinski rat, a mnoge tiskovine povele su pravi rat protiv obitelji Kostelić demonizirajući ih čak do razine vrijeđanja i uspoređivanja s nacizmom.

Protiv Ivice Kostelića, Ante Kostelića i njegove obitelji povedena je besramna i vulgarna hajka u medijima sklonim SDP-u i Stipi Mesića (to je bila većina medija). Bilo je to ružno vrijeme hrvatske povijesti, no akteri te mržnje odlaze sa scene, dok obitelj Kostelić ostaje zauvijek upisana u antologiju hrvatskog sporta i hrvatske države uopće.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.