23. svibnja 1995. Poličnik (Zadar) – tko je u Hrvatskoj dozvolio da se ljudima uzimaju hrvatske narodne zastave ?

Foto: commons.wikimedia.org

Poličnik je jedan od simbola rata u Dalmaciji i Hrvatskoj. Tko je 1991. pomislio da će 2019. godine u Poličniku biti oduzimane hrvatske narodne zastave koje su stajale na rovovoima branitelja, samo zato jer imaju početno bijelo polje na hrvatskom grbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu to nasilje nad hrvatskim pukom u njegovoj državi? Zašto je HDZ, koji je na vlasti, šutnjom blagoslovio ovo nasilje u Poličniku? Zašto nisu pokrenute kaznene prijave protiv onih koji su uzimali hrvatske zastave?

Dobro je poznato da su prve gardijske brigade koje su ušle u Knin 1995. godine bile 7. gardijska brigada iz Varaždina i 4. gardijska brigada iz Splita. No, prije toga su vođene teške bitke na Dinari. Mjesec svibanj 1995. bio je mjesto teških bitaka 7. gardijske brigade na Dinari pri napredovanju prema Kninu.  Osobito tešku bitku 7. gardijska brigada „Pume“ vodila je na Crnim bunarima na Dinari. Neprijatelj je izveo jak pješački napad u kojem je ugrozio stabilnost do tada dostignutih crta bojišnice. Došlo je do velikih gubitaka s obje strane, a Pume su obranile važnu kotu na Dinari.

No, malo se zna da je ta ista 7. gardijska brigada Pume dale veliki doprinos obrani Poličnika, herojskog sela Dalmacije i važnog strateškog mjesta obrane Zadra.  Tijekom Domovinskog rata u Poličniku je poginulo 11 pripadnika Puma. U Suhovarama se nalazi spomenik poginulima u obrani i brojnim civilnim žrtvama, a na njemu su i imena Puma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnim slovima uklesani su stihovi hrvatske himne “Lijepa naša domovino” te stih: “Veseli se tužna mati, padoše ti vrli sini, ko braća, ko junaci daše krvcu Domovini!” 

Na spomen ploči su imena 31 poginulog pripadnika 114. brigade, 112. brigade, 7. gbr “Puma”, 4. gbr “Pauci”, 7. domobranske brigade, MUP-a, te poginula mještanka Neva Ukalović. Popis junaka Domovinskog rata nije konačan, a nisu ni upisane brigade iz kojih su poginuli.

Iz jednog jedinog razloga, zato što su svi ti ljudi bili hrvatski branitelji i svi su se borili i izgradili jednu jedinu nam državu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje u Poličniku 2019. godine – oduzimaju se hrvatske narodne zastave!

U veljači 2019. godine dogodio se veliki skandal, radi kojeg se poginuli heroji okreću u grobovima.

U slobodnoj hrvatskoj državi, u herojskom Poličniku, na koncertu hrvatskog vojnika i dragovoljca Domovinskog rata – uzimaju se hrvatske zastave!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, krajem veljače na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Poličniku oduzimane su zastave HOS-a, povijesne hrvatske zastave s početnim bijelim poljem (prva službena zastava Republike Hrvatske), kao i druga obilježja i znakovlje koje je policija i zaštitari smatrali da nisu dozvoljeni.

Nakon koncerta javila se skupina mladih ljudi, mahom djece hrvatskih branitelja i ratnih heroja, koji su se požalili da nisu mogli ući na koncert jer ih zaštitari nisu pustili u dvoranu odjevene u majice s oznakama HOS-a, uz obrazloženje kako ne smiju pustiti nikoga s takvim obilježjima, kao ni zastavama čiji grb počinje bijelim poljem, ili napisima “Za dom spremni” koji stoje na grbu HOS-a. Njihove navode potvrdio je i zadarski poduzetnik Josip Deur koji tvrdi da je svjedočio tome.

Tko je želio ući, morao je ostaviti zastavu, presvući se ili skinuti piše kalelargainfo

Nedugo zatim u Bujici su pravnici Pero Kovačević i Tomislav Jonjić potvrdili da je to potpuno protuzakonito, a naravon da se o etičnosti tog poteza ne mora niti raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje pitanje zašto HDZ koji je na vlasti u državi, sve to šutke promatra i na taj način podržava ovakve skandale i nasilje u patničkim mjestima Domovinskog rata?

Sjetimo se sličnih događanja već u Kninu, Slunju, Glini, pa najnovijeg u središtu Zagreba, u Jurišićevoj ulici, kada je policija došla zbog hrvatske narodne zastave izvješene na središtu stranke. Sama policija je potvrdila da nema mjesta nikakvoj kaznenoj prijavi, ali narod je zbunjen i razočaran događanjima za koje se mislilo da su ostala za nama pokopana u umjetnoj tvorevini propale Jugoslavije.

Tko je, zaista, taj koji je dozvolio su slobodonoj i samostalnoj Hrvatskoj koji je dozvolio da se u njegovoj državi hrvatskom narodu, ponovno kao u Jugoslaviji, oduzimaju hrvatske narodne zastave?

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.