24. travnja 2011. Sai Baba – zašto je nauk ovog ‘gurua’ nespojiv s kršćanstvom?

Foto: Sathya Sai Trust, commons.wikimedia.org

Za kršćanstvo su izazov i suvremeni samoprozvani mesije, poput Sai Babe koji je umro na današnji dan 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je Sai Baba umro, u svojoj 84. godini života, on još uvijek ima brojne obožavatelje po svijetu i Hrvatskoj koji se pričešćuju njegovim pepelom i zazivaju ga kao svojevrsno božanstvo nadajući se od njega nekoj vrsti spasenja. 

Na današnji dan umro je 2011. godine Sathya Sai Baba u Puttaparthiju, istom mjestu u kojem je i rođen. Umro je u dobi od 84 godine, od problema s dišnim sustavom, i to u bolnici koju je sam dao sagraditi za siromašne Indijce. Na sprovodu mu se okupilo preko 500.000 ljudi uključujući indijskog premijera Manmohana Singha (koji je po vjeri Sikh) i predsjednicu parlamenta Soniju Gandhi (udovicu Rajiva Gandhija). Žaljenje zbog smrti Sai Babe iskazao je i Dalaj Lama. U svijetu je postojalo oko 1,200 Sathya Sai Baba centara u 114 zemalja svijeta, a broj poklonika procjenjivao mu se na oko 6 milijuna.

U drugoj polovici dvadesetog stoljeća indijska duhovnost postaje sve dostupnija na Zapadu te se ubrzo počinje ispreplitati s modernim New Ageom, kako bi na koncu posve srasla s njim. Brojni učitelji, od kojih su neki od najpoznatijih Sai Baba te utemeljitelj antropozofije Rudolf Steiner, doprinijeli su preoblikovanju hinduizma u odnosu na zapadu publiku i zapadni svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa hinduističkom filozofijom u zapadni kršćanski svijet ulazi i do tada gotovo nepoznata tema – reinkarnacije, koja se direktno suproti uskrsnuću tijela u koje vjeruju kršćani.

Reinkarnacija ili uskrsnuće – lažna dilema Zapada

Prema nekim istraživanjima danas svaki peti Europljanin vjeruje u karmu i reinkarnaciju. Kod mnogih labilnih duša pojavljuje se dvojba: reinkarnacija ili uskrsnuće. Čak mnogi izopačeni „mudraci s istoka“ tumače na svoj osebujni način Sveto pismo, koje prema njihovom „vjerovanju“ upravo govori o reinkarnaciji, zatim kako su prvi kršćani prihvaćali reinkarnaciju, kako je Isus boravio u Indiji, kako je bio u svezi s Marijom Magdalenom i slične blasfemije. Budući da istinsko kršćanstvo, osim iskrene vjere i ljubavi, traži od čovjeka i određena odricanja i određeni kršćanski način življenja, što modernistički hedonistički svijet sve teže može ispuniti, vjerovanje u reinkarnaciju postalo je poželjno i privlačno na Zapadu. Ono je bijeg od stvarnosti i strah od Božje naplate ovozemaljskog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je u hinduizmu reinkarnacija prava kazna, za egzibicioniste zapadnog svijeta ona je nova šansa!

Što se tiče reinkarnacije, to je zasebna priča. Umjesto dileme – reinkarnacija ili uskrsnuće – danas se često prihvaća oboje. Opravdanje se nalazi u liberalnim tumačenjima Svetoga pisma od strane orijentalnih učitelja, među kojima i Joganande koji “dokazuju” kako su kršćani prvih stoljeća prihvaćali reinkarnaciju, zatim, da je Isus boravio u Indiji, pa sve dotle da je imao i spolne odnose s Marijom Magdalenom itd. Ljudska izopačenost kao da ne poznaje granice. Dok s jedne strane tzv. indijski učitelji ne samo da osporavaju autentičnost komentara indijskih svetih spisa mnogim zapadnjacima, nego to osporavaju i jedni drugima (tako su nastali komentari raznih gurua) te pridaju veliku važnost tzv. “duhovnom nasljeđu”, a nasuprot tomu svaki od njih, iako bez ikakve kvalifikacije, drsko tumači Bibliju tražeći u njoj samo potvrdu svojih teorija.

Pri tome, potpuno se ignorira bilo kakav crkveni autoritet. To što je Isus dao ključeve Kraljevstva Božje apostolima, napose Petru i njihovim nasljednicima, nikome ne znači apsolutno ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New Age – suprotnost s naukom kršćanstva

Dok se događa potpuno osporavanje crkvenog autoriteta, guruu se s druge strane klanja kao Bogu!

Dok je u kršćanstvu Isus jedini Spasitelj, u New Ageu se svatko sam spašava kroz razne tehnike do prosvjetljenja. Dok je u kršćanstvu uskrsnuće centralna os povijesti spasenja, New Age zamagljuje istinu. New Age naučava da pakao ne postoji, njega nadomješta reinkarnacija, a poslije nje može se prihvatiti i uskrsnuće.

Još je Ghandi govorio kako je reinkarnacija pretežak jaram da bi ga se nosilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je u kršćanstvu Isus Krist jedini Bog, u duhovnostima New Agea svaki je čovjek bog-zvijezda – samo treba postati toga svjestan.

Stoga, pogotovo s obzirom na ovo posljednje – nauk Sai Babe i mnogih samoprozvanih gurua Indije i Istoka je nespojiv s Evanđeljem Isusa Krista.

O zastrašujućem iskustvu kršćanina koji postao Sai Babin sljedbenik možete pročitati na bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.