25. listopada 1991. Bitka za Tordince – ‘junaci ravnice’ uništili devet oklopnih vozila

Foto: snimka zaslona

Bitka za Tordince 25. listopada 1991., slavonsko selo u blizini Vinkovaca, jedna je od niza junačkih bitaka Domovinskog rata gotovo nepoznata Hrvatima i hrvatskoj javnosti. Malobrojni i slabo naoružani ‘junaci ravnice’, hrvatski vojnici, branili su selo od JNA i njihove desne ruke četnika iz Srbije i Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulazu u selo, branitelji Tordinaca uništili su šest tenkova JNA i tri oklopna transportera. Osveta srpske vojske bila je strašna i nitko nije ni sanjao pokolje koji su uslijedili….

Sela Tordinci i Antin d Vinkovaca, nastanjena Hrvatima, a okružena selima s većinskim srpskim stanovništvom, trpjela su provokacije i napade naoružanih susjeda od travnja do konca rujna 1991., kada civili iz Antina uspijevaju organizirano izaći predavši pobunjenim Srbima nešto osobnog naoružanja, a Tordinčani se uspijevaju uz pomoć stotinjak pripadnika 109. brigade HV-a obraniti do 25. listopada 1991. kada srbizirana tzv. Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srpske postrojbe sastavljene od četnika iz Srbije i Slavonije zauzimaju selo.

Ubijene Hrvate zakapaju u nekoliko masovnih grobnica od kojih je najveća sa 208 tijela u središtu Tordinaca koju će pobunjeni Srbi izmjestiti izvan mjesta, a Vladin ured za nestale otkriti i ekshumirati 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi napad na Tordince bio je 6. rujna 1991. i taj napad je odbijen uz velike gubitke za agresora. Taj se okršaj zapravo odigrao u blizini Tordinaca. Selo je u posebno težak položaj došlo 30. rujna 1991. kada je susjedni Antin pao u srpske ruke. Tako su se Tordinci našli u potpunom okruženju.

Najveći napad na selo, iz više smjerova , bio je 25. listopada 1991. Srbi su u Tordincima sigurno imali velike gubitke jer su nakon napada na to selo odlučili pobiti civile iz Antina koje su do tada mirno držali u zarobljeništvu. Prema poslijeratnim informacijama, u tom napadu poginulo je 180-200 vojnika JNA.

Uništeno je šest tenkova , tri transportera i još je jedan dio tenkova onesposobljen. Naši gardisti su se povukli zbog nedostatka protuoklopnog naoružanja. Srbi su tek u narednih dan-dva ovladali selom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samim Tordincima je tih dana ubijeno dvadeset i dva civila, a jedan dio Hrvata je odveden u logor Begejce u Srbiju. U Tordincima su pokapani ubijeni Hrvati iz cijele tordinačke župe (Tordinci, Antin, Ćelije, Korođ) tako da je u selu pronađena masovna grobnica s 208 ubijenih Hrvata. Oni su bili bačeni bez ukopa u jamu s uginulim životinjama.

Bitka za Tordince i brutalni zločini srpske vojske nad 208 slavonskih Hrvata:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.