26. kolovoza 1955. – prvi televizijski prijenos u boji

prijenos
Old TV in empty room with green striped wallpapers

Stvari koje uzimamo zdravo za gotovo nisu postojale do nedavno, poput računala i mobitela. No, za sliku u boji čini nam se da je s nama oduvijek. Naravno, istina je sasvim drugačija, jer je prvi televizijski prijenos u boji napravljen tek 1955. godine kada je NBC prenosio teniski meč SAD – Australija u Davis Cupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je potpuno elektronska televizija u SAD uvedena 1953. godine, visoka cijena aparata i malen broj programa u boji je značajno usporio njeno širenje na tržište. U Francuskoj je 1950-ih uveden sistem poznat kao SECAM, da bi u susjednoj Zapadnoj Njemačkoj bio razvijen novi, usavršeni sistem zvan kao PAL. Gotovo svuda u svijetu se televizija u boji počela emitirati sredinom ili u drugoj polovici 1960-ih, da bi do sredine 1970-ih postala standard, osim u komunističkim zemljama. Televizori u boji su tada već postali toliko pristupačni da ih se do sredine 1970-ih prodavalo više nego televizora s crno-bijelom slikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.