Čitajte im: 15 minuta čitanja dnevno pomaže cjelokupnom razvoju djeteta

Više od 30.000 djece i roditelja te 200 pučkih i školskih knjižnica u tri je godine sudjelovalo u nacionalnoj kampanji “Čitaj mi!”, kojoj je cilj obuhvatiti sve roditelje i djecu, a čitanje učiniti njihovom bliskom navikom za koju je dovoljno izdvojiti već 15 minuta dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojnim događanjima – od obiteljskog čitanja bajki, izložbi slikovnica i gostovanja književnika do kazališnih predstava i različitih radionica – kampanja je svoj treći rođendan obilježila na Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja.

Stručnjaci kažu da samo 15 minuta glasnog čitanja na dan pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju zbog čega se u kampanju uključio i UNICEF osiguravši u tri godine slikovnice i bojanke za 900 siromašnih obitelji. Isto tako, oko tisuću slikovnica donirao je zatvorima u kojima djeca posjećuju roditelje lišene slobode, a slikovnicama su opremili brojne dječje odjele u bolnicama, domove zdravlja i vrtiće.

UNICEF-ov je cilj da svako dijete u Hrvatskoj dobije svoju prvu slikovnicu i da svi roditelji budu upoznati s dobrobitima čitanja djeci od najranije dobi jer se time razvijaju predčitalačke i čitalačke vještine što im kasnije pomaže u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje provedeno 2012. pokazalo je da 23 posto roditelja šestomjesečne djece u Hrvatskoj ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama. Oko 9 posto roditelja jednogodišnjaka izjavilo je da im zajedničko čitanje nije dio svakodnevnih navika, isto je izjavilo 7 posto roditelja trogodišnjaka i 14 posto roditelja šestogodišnjaka.

Istraživanje je pokazalo i da četiri posto jednogodišnjaka, dva posto trogodišnjaka i jedan posto šestogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu.

Cilj je kampanjom “Čitaj mi!” obuhvatiti sve roditelje i djecu, a čitanje učiniti njihovom bliskom navikom za koju je dovoljno dnevno izdvojiti tek 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.