Umjetnost i rat u Zadru: tema ovogodišnjeg književno-znanstvenog kolokvija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogranak Zadar Društva hrvatskih književnika i Udruga 3000 godina Za dar organizirali su pod pokroviteljstvom Zadarske županije 5. književno-znanstvenu manifestaciju – kolokvij „Zadarski književni krug“ koja će se održati u utorak 26. travnja 2016. godine u Galerijskom prostoru Pomorske škole u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Kolokvij održava se kao ozbiljenija programska dionica u sklopu obilježavanja Dana Zadarske županije, a s obzirom da smo ove 2016. godine ušli u 25. godišnjicu tragedije početka Domovinskog rata – ovogodišnja tema susreta je „Umjetnost i rat u Zadru“. Stoga, jer u tom smislu predlaženo je da sudionici govore o književnosti, a zapravo o ratnoj prozi, poeziji i drami vezanima za Zadar. Pritom teme ne će biti usko vezane uz Domovinski rat, jer ovo je bitna godišnjica na kojoj će bit i prilika da se sudionici prisjete koliko je puta baš Zadar tijekom svoje burne povjesnice prebrodio ratna razaranja, održavši se na starim temeljima još čvršćim i uvijek kao nov i ljepši zahvaljujući umjetnosti i uljudbi svojih stanovnika.

Kao polazne teme predlaženi su opusi književnika koji su na bilo koji način vezani za Zadar, bilo rođenjem, životom, stvaralčkim izričajem ili djelom. Teme ovogodišnjeg kolokvija bit će i svjedočanstva o životu umjetnosti pod granatama, osobito se pojedinci osvrću na cjelokupnu djelatnost Samostalnog voda umjetnika, ali i na djelovanje Kazališta lutaka Zadar, kao i niza drugih kulturskih institucija ovog ponosnog hrvatskog grada. Stoga baš kao i do sad dobro su došle i sve teme u kojima se dotiče i obrađuje književnost i umjetnost vezana uz Zadar i zadarsko područje ali i njegovu okolicu.

Na ovogodišnjem kolokviju Zadarski književni krug sudjelovat će : mr. sc. Božidar Petrač, predsjednik DHK; Tomislav Marijan Bilosnić, predsjednik Ogranka DHK Zadar; dr. sc. Ivan Bošković, dr. sc. Dragan Gligora; Ante Gradiška, književnik; Karmela Jelčić, diplomirana kroatistica magistra hrvatskog jezika i književnosti; dr. sc. Radomir Jurić; dr. sc. Vesna Kalajžić; dr. sc. Sanja Knežević; Barbara Kraljičak; mag. philol. croat.; dr. sc. Tin Lemac; prim. dr. Mirko Jamnicki Dojmi; prof. dr. sc. Josip Lisac; dr. sc. Željka Lovrenčić; prof. dr. sc. Zvjezdana Rados; Abdulah Seferović, publicist; prof. dr. sc. Brane Senegačnik; dr. sc. Tatjana Stupin; mr. sc. Davor Šalat; prof. dr. sc. Pavuša Vežić; Đuro Vidmarović, književnik; Jure Aras, glumac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji 5. književno-znanstveni kolokvij „Zadarski književni krug“ održat će se u utorak 26. travnja 2016. godine s početkom u 10 sati u Galerijskom prostoru Pomorske škole Zadar.

Prigodne pozdravne riječi sudinicima petog ovogodišnjeg književnog skupa uputit će pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, za njim predsjednik DHK mr. sc. Božidar Petrač, nakon kojeg će se kao domaćin obratiti i svestrani umjetnik književnik Tomislav Marijan Bilosnić koji je predsjednik Ogranka DHK Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.