28. studenog 1991. Akcija Papuk 91: Hrvatske snage oslobodile dio zapadne Slavonije

Foto: požega.eu

Već krajem 1991., prve godine Domovinskog rata, dok je hrvatska vojna sila bila još u začecima, uspješno su provedene prve hrvatske oslobodilačke operacije – Otkos 10, Orkan ’91 i Papuk ’91. Njima je hrvatska strana spriječila naum velikosrpskog agresora da presiječe Hrvatsku na području Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija Papuk 91 provedena je od 28. studenoga 1991. do 26. prosinca iste godine, a u tom je vremenu oslobođeno 1230 četvornih kilometara prostora Papuka. Neki izvori akciju Papuk 91 nazivaju Strijela, a neki sve ove akcije uvrštavaju u akciju Orkan 91.

Ulaskom hrvatskih branitelja u selo Bučje, dana 26. prosinca 1991. završena je pobjednička vojnoredarstvena akcija Hrvatske vojske Papuk 91., kojom prilikom su oslobođeni poznato neprijateljsko uporište Voćin i još 23 naselja zapadne Slavonije. Tada su oslobođeni i značajni radio-relejni objekti na Papuku, Psunju, Moslavačkoj gori i Ivančici. U toj operaciji sudjelovali su branitelji s područja Slatine, Virovitice i Požege, organizirani u 136., 127. i 123. brigadi Hrvatske vojske.

Agresor pri povlačenju ubijao civile – Voćin, središte stradanja

Nažalost, tijekom operacije kako je neprijatelj gubio položaje prilikom povlačenja ubio je desetke civila, među kojima je bilo i Srba koji su odbili prihvatiti Miloševićevu radikalnu politiku. Postrojba koja je počinila neviđene strahote je srpska paravojna formacija pod nazivom Beli Orlovi. U tom nadaleko poznatom masakru i kulturocidu srpske su snage ubile između više od 55 hrvatskih civila u Voćinu, a povijesno zdanje crkve koji je bila spomenik kulturne baštine I. reda razorili do temelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za oslobođenje preostalih dijelova zapadne Slavonije, uključivši i središte genocidne fašističke tvorevine SAO Zapadna Slavonija iz koje su prognani ili poubijani svi Hrvati – Okučana, trebalo je još čekati. Odluka je bila da se stane i to ostavi za neka druga vremena (3. siječnja 1992. pod posredstvom međunarodne zajednice potpisano je Sarajevsko primirje), što je i učinjeno akcijom Bljesak 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.