29. listopada Sveti Gaetano Errico – dobri duh Napulja

Foto: Alekjds www.commons.wikimedia.org

Svetac mu se ukazao 1818. za vrijeme molitve sveti, Alfonz Marija Liguori, i prenio mu želju da sagradi crkvu Mariji Žalosnoj i osnuje novu redovničku družbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Gaetano Errico, talijanski svećenik, utemeljitelj misionarske družbe Isusova i Marijina srca, rođen je 19. listopada 1791. u Secondiglianu, u sjevernom predgrađu Napulja, kao drugo od devetero djece Pasqualea, malog tvorničara tjestenine i Marije Marseglia, tkalje. Bio je dobar i pobožan dječak koji je rado pomagao ocu u poslu i majci u čuvanju mlađe braće. Već u četrnaestoj godini poželio je postati svećenik, ali ga zbog mladosti u svoje redove nisu primili ni kapucini ni redemptoristi. Od šesnaeste godine školovao se u nadbiskupskom sjemeništu u Napulju i svaki dan hodao osam kilometara do škole i osam kilometara kući. Za svećenika je zaređen 23. rujna 1815. u Napulju. Od 1816. bio je župnik u rodnom Secondiglianu, a od 1819. radio i kao učitelj u mjesnoj školi. Naročitu brigu vodio je za teške bolesnike i zatvorenike koje je često pohađao i neumorno, strpljivo ispovijedao u napuljskim bolnicama i tamnicama. Bio je čovjek milosrđa i apostol sakaramenta pomirbe. Živio je strogo, pokornički, a bio je savjetnik kardinala, biskupa i napuljskog kralja Ferdinanda. Svake godine provodio je duhovne vježbe kod otaca redemptorista u gradu Paganiju (provincija Salerno).

Ukazao mu se 1818. za vrijeme molitve sveti Alfonz Marija Liguori i prenio mu želju da sagradi crkvu Mariji Žalosnoj i osnuje novu redovničku družbu. Gaetano je 1828. i pored mnogih zapreka žarko prionuo poslu i crkva Žalosne Gospe u Secondiglianu (Chiesa dell’Addolorata a Secondigliano) napokon je sagrađena i posvećena 9. prosinca 1830. Postala je omiljeno proštenište i odredište brojnih hodočasnika iz svih krajeva Italije i svijeta, a Žalosnoj Gospi i svetom Gaetanu pripisuju se mnoga čudesa. Osnovao je u Secondiglianu 1833. i družbu Misionara Presvetih Srdaca Isusa i Marije (Missionari dei Sacri Cuori di Gesù e Maria) i postao njezin prvi poglavar. Njegovi misionari djeluju i danas u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi, Africi i Aziji, s više od 120 članova u dvadesetak kuća. Sveti Gaetano Errico preminuo je na današnji dan, 29. listopada 1860. u svojem Secondiglianu. Blaženim ga je 2002. proglasio papa Ivan Pavao II, a svetim 2008. papa Benedikt XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.